Connect with us

Гербери

Бойко: Така ли, ще маха Денков министър? Тогава пък аз искам и неговата оставка

Published

on

„Искам да благодаря за всичко което направи досегашния кмет и цялата организация, за битката която проведоха. Да не се отчайват и да продължават в същия дух“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод отминалите местни избори. Той е на посещение в Дулово, за да се види с местната организация.

В началото си мислех, че става въпрос за оставката на Борислав Михайлов. Помните, когато аз бях премиер поисках, той си я даде, когато спрях да бъда премиер той се върна. Действително в началото мислех, че за това става въпрос. Сега от вашите въпроси, да дойдете от толкова далеч разбирам, че всичко това е използвано заради министъра на вътрешните работи. Тук връщам малко по-назад историята. Когато започнахме да правим нещо, което да не прилича на Столичния общински съвет и София, ние от ГЕРБ направихме много компромиси“, заяви Борисов по повод думите на Калин Стоянов, че върху него е упражняван натиск от страна на Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ не отрече, че е имало полицейско насилие на протестите в София миналата седмица и припомни, че заради подобно нещо той е подавал оставка на правителството.

„Но да извършиш престъпление, да арестуваш лидери на опозицията, пресцентъра им, само защото е по-добър от теб е не по-малко престъпление. Тогава с г-н Петков се разбрахме да се избере вътрешен министър, който да е неутрален, професионалист и да го намерят. От това, което разбрах от вас, г-н Петков предложи тогава този министър. От самия министър разбираме, че два дни е молен да стане министър, той служеше при Бойко Рашков като шеф на БОП. Това не са случайни хора, доведени от някъде, доведени са от ПП. В последствие по време на изборите разбрахме, че те ходят в министерството, кадруват, с една единствена цел – да преследват политическите опоненти. С вътрешния министър аз съм имал една единствена среща в парламента, на която присъстваха Кирил Петков, Асен Василев, Денков, Лена Бориславова, Пеевски, Данчо Цонев, Халил, Деси Атанасова, Томислав Дончев и Мария Габриел. Срещата беше какво правим по Шенген и какви са стъпките, съвместната им дейност с външно министерство, какво се изисква от законодателната програма на парламента. Това е единствената ми среща. Аз никога не съм ходил при него в МВР, не съм се обаждал да кадрувам, спазвайки думата си, че на МВР и професионализма им няма да се меся“, заяви още Борисов.

Той допълни, че ако колегите от ПП не са доволни резултатите си от изборите, ако искат да донапълнят с калинки вътрешно министерство. „Как беше сложен зам.-министъра в МВР, момчето е добро, но единственото му добро е, че е бил охрана на Кирил Петков. А Темелакиев за какво го смениха онзи ден. Аз му казах на Денков, че все пак някой трябва да понесе отговорност и той  уволни зам.-министъра Темелакиев“, каза Борисов.

Запитан дали все пак вътрешният министър Калин Стоянов трябва да си подаде оставката, Борисов заяви: „Категорично не. Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и премиерът акад. Николай Денков. Министърът е политическо лице. На него трябва да му държим сметка не за подготовката на полицаите, а за Шенген, за охраната на границата, назначенията на хората“, категоричен бе Борисов и припомни, че той като е поемал отговорност е подавал оставка, тогава ако Стоянов си отива заедно с него и Денков трябва да подаде оставка.

„Цялата разправия е, че това е останало последното място където не може да се изпълняват поръчките“, подчерта Борисов и отрече категорично Стоянов да е кадър на ГЕРБ или на ДПС.

„Няма да угаждаме на Кирил Петков, да сложим и другия му бодигард. Сложиха си главен секретар, висшата професионална фигура, сложиха си трима-четирима зам.-министри на МВР. Самият министър си казва, че го е завел при него заместника на ДАНС на Кирил Петков. Престанете вече и вие тичате да им угаждате, да идвате до Дулово“, заяви Борисов и допълни, че хората се вълнуват от оставката на Борислав Михайлов, а не от тази на министъра, където ПП се опитват да си сложат всички протежете по министерствата, което правеха, правят и продължават да го правят. „От нас няма да срещнат подкрепа за МВР, както и за ДАНС. Нито Тончев познавам, нито Калин Стоянов, може като млад офицер да съм го виждал. Но неистовото им желание да се закопчаят службите, да се извършват незаконните им арести, вече дори звучи опасно за всички“, каза още лидерът на ГЕРБ.

По повод вотът на недоверие Борисов заяви, че отново е проявил мъдрост и търпение. Той заяви, че е поканил Асен Василев, който веднага е отишъл в кабинета му, председателите на комисиите и Борисов му е разяснил основните неща, които трябва да се поправят. „Той прояви също разум, за да може дерогацията да мине на два етапа, не е това което искахме, но да може да се спре ограбването на българските граждани. От вчера горивото е с 0,6 ст. по-евтино, какъв недостиг на горива, милиарди от нашите джобове изтекоха към Русия. И по това намерихме някакъв компромис, за да може в сряда да се отхвърли вота и да продължим напред с бюджета и другите неотложни задачи“, каза още лидерът на ГЕРБ.

„Ако не бях направил тези отстъпки щеше да се случва това, което виждаме в Столичния общински съвет и щяхме вече да сме вече на пети, шести избори. Дядо ми винаги е казвал, че „по-умният отстъпва“ и ние това правим в момента, за да пазим поне целостта на външната политика“, заяви още Борисов.

„Аз президент можех да стана като бях на 40 години, тогава имах над 95% рейтинг. Явно е, че деня на никой политик не му минава деня, ако не ме спомене с нещо“, заяви Борисов на въпрос, че са се появили слухове за негова кандидатура за президентския пост.

Той отчете, че за него сега е важно ГЕРБ да е стабилизиращия фактор, който да помогне на България да съумее да премине през кризите. „За моето си его, за личната си кариера съм направил толкова, че не може да ме стигне никой. А това, че проявявам разум, че не искам да се карат българите, да се бият, да отсъпват когато са сгрешили, че продължавам да хабя енергията на партията, но да стоим в това правителство, може да се отчете и като роля за доброто на страната“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени