Connect with us

Парламент

В НС ще ври и кипи! Бюджет 2024 е под въпрос

Published

on

Кабинетът ще гласува актуализацията на бюджета. Част от новия дълг ще се пази като буфер за харчовете в началото на следващата година. Като параметри в новата план-сметка са заложени разходите за пенсии догодина да са над 21 милиарда лева. Почти половината от парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, пише БЛИЦ.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде почти 581 лв., а максималната остава 3400 лв. За сметка на това обаче и минималният, и максималният осигурителен доход ще се увеличат.

Без промяна остават обезщетенията за безработица и за отглеждане на дете през втората година. Предвижда се работодателите да плащат първите два, а не първите три дни от болничните.

В неделя от ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят бюджета, но имат условие – да се заложат техните предложения за повече пари за общините. От партията на Бойко Борисов заплашиха с избори, вместо с ротация. От опозицията – „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”, са категорични, че няма да подкрепят бюджета в понеделник. Днес започват и обсъжданията на парите за догодина между синдикати и работодатели.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени