Connect with us

Гербери

Любен Дилов призна: От глупост е всичко. Ние си го направихме

Published

on

За шансовете на вота на недоверие и конфликта в Израел Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

Г-н Дилов, статистиката показва, че малко от вотовете на недоверие минават в пленарна зала?

Опитвам се да открия нещо рационално в сегашния вот на недоверие извън очевидната цел инициаторите му да си правят реклама по време на избори. Мисля, че можеше да се състои интересен разговор за енергийната политика. Тук драматургията е абсолютно сбъркана, казвам го като човек, любител на театъра.

Енергетиката е важна за страната, както и перспективите пред нея?

Разбира се. Тези две загубени години на служебни правителства и управляние на президента Радев сега берем плодовете им. Ще ви припомня, че когато свърши мандата на Борисов и се проведоха редовни избори, тогава имаше готов План за възстановяване и устойчивост, в който всички тези срокове, за които сега се караме, бяха договорени и то при много по-приемливи условия. Няма да влизам в детайли, но нямаше 36 заплати, а имаше сериозен ресурс за пренасочване и преквалификация на енергетиците, които ще загубят работата си. Мощностите няма да изчезнат, ще останат и ще работят отново. Хората остават с впечатление, че ще минат булдозери и ще сринат Мариците. Няма такова нещо. В Германия ТЕЦ-овете си стоят и когато се наложи, те си отвориха централите.

Друг е въпросът дали не жертваме нашите ТЕЦ-ове заради американските?

Не, логиката е по-различна. Европа полага неимоверни усилия да намали въглеродния отпечатък на фона на света, на който не му пука. Хората остават с впечатление, че се опитваме да гребем вода със сито, а останалият свят не полага никакви усилия в тази посока. Говоря за всички европейци. Чисто климатично един исландски вулкан причинява щета, колкото цялата история на цивиризацията до момента.

Има нещо странно в цялата „Зелена сделка”?!

Истината е, че загубихме ужасно много време за Белене, т.е. непростима загуба е това, защото бяхме с най-напредналия проект в света. От глупост е всичко.  Ние си го направихме. Няма алтернатива ядрената енергетика поне към момента.

Е, Турция ни предлага да купуваме ток от тяхната ядрена централа Акую?

Разбира се. Аз мисля, че в света много скоро ще бъде изобретен ядрен синтез. Най-малкото е, че енергията ще е по-евтина. А всички натрупвания на отработено ядрено гориво ще бъдат рециклирани и ще изработят още веднъж енергия. В лабораторни условия процесът е напълно завършен. Знам, че се разработват и проекти. В това нещо е бъдещето. Но дотогава имаме да решаваме социални проблеми.

Как караме електромобили, като нямаме електроенергия?

Ядрената енергетика няма алтернатива. Светът го е разбрал доста отдавна. Не случайно се прие, че ядрената енергетика е зелена енергия.

Конфликтът в Израел води до покачване на цените на енергоресурсите, как ще повлияе това?!

От друга страна, всеки въоръжен сблъсък е голям тласък за икономиката. Уви, така върви светът – доста гадно и цинично, но е факт. Всяко едно явление има различни страни. Непростимо и ужасяващо е това, което се случва. Аз пътувам много по арабските страни и знам какво мислят. Те също носят отговорност, защото няма решимост да се справят с радикалните си организации. Но като наказваш население, което също страда от ислямския радикализъм, каквото се случва в момента в Газа, също  е крайно. Съчувстваме на Израел – много убити хора и деца, но в момента отговорът не е пропорционален. Стотици са без вода, ток и лекарства. Те нямат алтерантива, няма как да напуснат. Като им казват – махнете се, че ще бомбандираме, къде да отидат?! Те не могат – Египет и Йордания са затворени.

А това, че горещите точки се увеличават?

Те винаги са били много. Има неща, за които въобще не знаем. В момента светът е много по-прозрачен заради социалните мрежи. Точно преди 10 години бях в Бирма, когато падна военният режим. Безумни неща се случиха, но никой не чу. В Мианмар будистите избиха мюсюлманите. Светът се оказа доста варварско място и нашата цивилизация също много лесно може да се срути във варварските времена, както виждам.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени