Connect with us

Гербери

Острие на ГЕРБ скастри депутатите, тези думи ги накараха да се замислят

Published

on

Да не си позволяваме да даваме оценки на нещо, което работи вече 33 години, и то работи в моменти на политически кризи, икономически кризи. Тази Конституция постига целите си. Това заяви по време на дебатите по промени в основния закон депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Една от целите на Конституцията от 1990 г. има няколко цели – да бъде установен демократичен режим, т.е. властта да се предава по демократичен път. Това е така, защото нали и вие тук сте попаднали по тази линия, обърна се Биков към депутатите. 

Острието на ГЕРБ заяви, че категорично България е правова държава. Не съм съгласен, че не сме правова държава, каза той.

Всеки ден някой съд осъжда държавата, тук се говореше защо няма осъдителни присъди – може би защото не е имало доказателства, припомни депутатът.

В една правова държава човек е невинен до доказване на противното. Никъде в Конституцията не пише, че някои хора не може да бъдат съдени. Твърдя, че в основната част българската Конституция е добра, трябва да е валидна, ако има нужда от осъвременяване текстове – да не се случва конюнктурно,обясни той.

Що се отнася до промяна на статута на служебните правителства, по тази тема Биков напомни, че има издадени книги. 

Изразил съм скептицизъм, защото проблемът е, че България от парламентарна република в рамките на няколко часа се трансформира в република с президентско управление, припомни той омагьосания кръг, в който изпадна страната в невъзможността да избере редовно правителство. 

Имах опасения, че може да се стигне до абсолютна президентска власт, но бях опроверган от събитията, каза народният представител.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени