Connect with us

Парламент

Предадоха се! Неразбирателство по ключова тема доведе до край на извънредното заседание

Published

on

Законопроектът за противодействие на корупцията блокира днешното извънредно заседание на парламента. Те приеха да приключат работа в 14,00 часа без да са гласували нито един параграф от него.

В текста е заложено разделянето на антикорупционната комисия на две – едно от изискванията по плана за възстановяване и устойчивост. Днес той трябваше да бъде гласуван на второ четене, но се оказа, че има много предложения за поправки от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ и „Възраждане“, както и от ГЕРБ.

В днешната си програма НС имаше само две точки – промени в закона за екстрадицията, които минаха бързо и без дебат, и разделянето на КПКОНПИ. 

При дебатите бяха обсъдени само първите 10 члена. Още сутринта обаче точката тръгна с фалстарт – оказа се, че депутатите не са получили доклада на правната комисия, а сайтът на парламента, където също би трябвало да е достъпен, не работи. За тази цел бе обявена 15-минутна почивка, която продължи 40 минути.

След вълната от предложения за редакционни промени, депутатите си пуснаха втора пауза от половин час, която обаче продължи два часа, почти до края на заседанието. С влизането си обратно в зала решиха да го прекратят по график в 14,00 часа.

Най-голямо недоволство предизвика предложение на ПП-ДБ – да се създаде номинационен борд, който да изслушва и оценява кандидатите за членове на КПКОНПИ. Тя би трябвало да класира кандидатите според техния опит и качества. От ГЕРБ обаче изразиха притеснения.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени