Connect with us

Гербери

Разкриха ли кандидата на ГЕРБ за кмет на София: Учил в Кеймбридж, казва се Георги!?

Published

on

Шефът на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев ще бъде издигнат от ГЕРБ за кандидат-кмет на София, твърди Lupa.bg от свои източници в партията. Политическата формация е провела проучване сред специална фокус група от 1000 души, като са били предложени няколко имена, освен това самите хора са можели да правят и свои предложения. Георгиев е излязъл  фаворит в това вътрешно проучване.

Сред другите посочени имена били председателят на парламента Росен Желязков и известният неврохирург и бивш кандидат-премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски. И двамата обаче предпочитали да не играят за стола на Йорданка Фандъкова. Желязков предпочитал да ръководи Народното събрание, а проф. Габровски, който е и началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“, също отклонил предложението отново да се пробва в политиката.

„Ще обявим кандидата ни за кмет на София, след като свърши ретроградният Меркурий“, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов миналия петък. Всъщност точно тогава – на 15 септември приключи ретроградният Меркурий. Понеже бившият премиер се съветва с астролози и се влияе от техните съвети при взимането на политически решения, той знае, че две седмици след края на ретроградността се чувства сянката на тази ретроградност и не е подходящо да се започват нови проекти. 

Седмица след края на ретроградния Меркурий обаче астролозите казват, че вече е възможно да се започне на чисто и да се стартират нови начинания. Според информация на Lupa.bg се очаква ГЕРБ да обявят кандидата си за кмет на София на Деня на Независимостта – 22 септември. Това ще е малко повече от месец преди местните избори на 29 октомври и малко преди посочения от закона срок.

Очаква се името на кандидат-кмета да е именно на Георги Георгиев, освен ако в последния момент партията не реши да заложи на друга кандидатура.

37-годишният шеф на СОС бил харесван, защото е ново лице в политиката и не се е замесвал в скандали.

Георги Георгиев е роден на 26 май 1986 г. в Раднево. Завършва Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“, а след това и право в Софийския университет. Обучавал се е в курсове по английско облигационно право в Университета в Кеймбридж и английско търговско право в Лондонското училище по икономика и политически науки.

През 2012 г. завършва магистърска програма по международно и сравнително търговско право в Кингс Колидж с основни области на специализация търговско право – дружествено право, право на капиталови пазари и търговски арбитраж. През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на Лондонското училище по икономика и политически науки, финансиран от Европейската комисия, за проучване на законодателството и съдебната практика на държавите – членки в областта на корпоративното управление. От 2013 е адвокат в Софийската колегия.

През 2019 г. Георгиев е избран за общински съветник в Столичния общински съвет като гражданска номинация от листата в коалицията на ГЕРБ и СДС. В периода 2019 – 2021 г. е председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет в Столичния общински съвет и е заместник-председател на Постоянната комисия по местно самоуправление и нормативна уредба.

През септември 2021 г. е избран за председател на Столичния общински съвет.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени