Connect with us

(О)позиция

Румен Радев ли поръча на псетата си от „Възраждане“ да се изгаврят с Кирил Петков на Шипка?

Published

on

В последните дни много хора си задаваха въпроса „Защо тази година Румен Радев няма да се качи на Шипка?“ Какво точно принуди президента да пропусне честванията, за които казваше, че са абсолютно задължителни за него – лошото време, напрежението между по оста Русия-Украйна, или нещо друго?

В последните години президентът използваше връх Шипка като трибуна за своето антиправителствено говорене, многократно изтъквайки, че никой не може да го спре да се качи на паметника на Националния празник на България – нито ковид пандемията, нито правителството.

През 2020 година президентът заяви в словото си от паметника, че много политици са пренебрегвали и оспорвали Трети март. Но не и той. По думите му с присъствието си на връх Шипка хиляди достойни българи отстояват „историческата памет с разум и със сърцата си“.

Преди точно една година Румен Радев се качи на паметника, заедно със Стефан Янев. Президентът заяви в гръмко изявление, че Шипка е свято място, защото е „костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър II – нашият освободител“.  Тогава Радев беше категоричен, че никой не можеше да му забрани да се качи на Шипка.

До днес.

 Появиха се десетки спекулации по темата, включително, че Радев няма да се качи на Шипка заради притеснения от лошото време или от сблъсъци по оста русофили-русофоби. Но на фона на днешното освиркване на Кирил Петков и министрите му, една от версиите за съмнителното отсъствие на президента звучи по-достоверно от всякога – възможно ли е президентът да е организирал освиркването на премиера, който той сам вкара във властта?

Напомняме, че Радев и Петков се сблъскаха публично многократно в последния два месеца по различни теми – Северна Македония, „Булгаргаз“, оставката на Стефан Янев и други.

Какви са фактите: Всяка година по това време Румен Радев е топло посрещан от привържениците на партия „Възраждане“ на Шипка. Това е видимо на всички видеа и снимки, на които президентът позира гордо до народния представител на Костадин Костадинов Елена Гунчева, руския посланик Н.Пр. Елеонора Митрофанова и други известни и неизвестни русофили. Обикновено зад тях се веят и белите знамена на „Възраждане“.

Известно е също, че партията на Костадинов беше локомотивът на всички протести, които Радев определяше публично като справедливи. „Възраждане“ бяха партньори на президента и в провеждането на неговите шествия.  

Знамената на партията на Костадин Костадинов винаги са били като щитове за Румен Радев. Но днес се превърнаха в копия, насочени срещу Кирил Петков, председателя на парламента Никола Минчев и министри от кабинета.

Кирил Петков също беше посрещнат от „Възраждане“  на паметника Шипка – но с освирквания, словесна агресия и замеряне със снежни топки. Нещо повече – в телевизионните репортажи се вижда как част от привържениците на партията се обръщат към премиера с думите, че за разлика от него Румен Радев няма нужда от тежка охрана, за да се качи на Шипка.

 Присъствието на Стефан Янев на паметника Шипка на трети март не е необичайно. Като служебен министър-председател той придружаваше Румен Радев. Но тази година се качи сам – без Радев и странейки от своя доскорошен икономически министър и настоящ премиер.

 Дали очакваният медиен интерес към служебния премиер на Румен Радев точно там и точно в този момент не е допринесъл за отсъствието на президента? Днес Янев не отрече създаването на нов политически проект, напротив – той заяви, че партията му ще бъде обявена и то в точния момент.

Възможно ли е образът на уважавания от хората служебен премиер Стефан Янев да се противопоставя умишлено на кадрите на позорно изгонения от Шипка Кирил Петков? С мълчаливото съгласие на Румен Радев? Възможно е. Защото именно неговите „хрътки“  преследват Кирил Петков.

Възможно ли е яростта на хората, качили се на Шипка днес, да се дължи на неадекватното поведение на Кирил Петков по основни теми като високите цени и изрази тип „Русия е бензиностанция с ракети“ и „Путин е диктатор“ – да, възможно е.

Каквато и да е причината за днешните унизителни събития на паметника Шипка навръх националния празник на България, тя трябва да бъде анализирана и осмислена – както от управляващите, така и от обществото. 

Трибюн.бг

Най-четени