Connect with us

Нюзрум

Здравният министър отговори публично на знаково лице от ГЕРБ: Проектът не е бил спиран

Published

on

Проектът за Национална детска болница никога не е бил спиран. Това увери министърът на здравеопазването Христо Хинков по повод пост на председателя на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов във фейсбук.

„Още с встъпването си в длъжност обявих, че строежът ѝ е мой основен приоритет. Обещах да продължа всички добри практики по него, но не означава, че ще се хвърля да реализирам проект без да съм направил обстойна проверка по него“, обясни Хинков.

След обстоен анализ, мога да кажа че Министерството на здравеопазването и останалите институции ще направят всички усилия българските деца и техните родители да имат модерна детска болница, каза още той.

Проектът не е спиран, мястото е избрано, има процедура, предстои събаряне на някои сгради и определяне на спецификации за обществените поръчки, за да започне строежът. Всички тези проекти вървят паралелно, продължи министърът.

Строежът на детската болница в “Горна баня” е спрян от министър Хинков! Чувам това от националния ефир на bTV. Думите са на Николай Болтаджиев – виден защитник на частните лечебни заведения и бизнес партньор на един провален служебен министър. Това написа в четвъртък проф. Ангелов във фейсбук и добави: Министър Хинков е назначил Болтаджиев за говорител ли?! В качеството си на какъв Болтаджиев се изказва от името на министъра?
Вярно ли е, че стратегическото решение за спиране на строежа на детската болница е взето “на тъмно” и без публична дискусия?

И преди съм казвал – мястото на детската болница не е в “Горна баня”, но подобни решения се взимат пред хората, а не по стаички и кабинети и впоследствие спуснати от псевдо говорители.

Проектът за хеликоптерите върви по план с едно изключение, както се разбра – няма договор за наем на двата хеликоптера (б.р.- те трябваше да са пилотни и да се ползват до пристигането на закупените от България), още повече че се оказва, че това е твърде скъпо за нас, но това няма голямо значение към спешната помощ сега, обясни той. Хинков каза още и, че ще направи всичко възможно с бюджета за следващата година заплатите в Спешна помощ да бъдат увеличени, както поискаха медиците.

Най-четени