Connect with us

Нюзрум

Балабанов бесен на Радев: Сега един човек ще контролира две институции

Published

on

„Ние не подкрепихме ветото. Напротив. Бяхме за идеята следствието да се раздели от прокуратурата. Според нас това беше една добра стъпка по отношение на съдебната реформа. Защото доскоро, а и продължава да е така с ветото на президента, прокуратурата контролира следствието. И докато Гешев беше главен прокурор – на практика един човек контролираше две независими институции”, това заяви в предаването „Твoят ден” по Нова нюз депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов обясни решението на партията си да не подкрепи ветото на Румен Радев.

Народното събрание подкрепи президентското вето и Законът за съдебната власт, с който прокуратурата и следствието се отделяха, се връща са ново разглеждане. ПП-ДБ и ГЕРБ гласуваха „за“ ветото.

По думите му, след като вече Гешев не е главен прокурор – контролът на прокуратурата и следствието от един човек за ГЕРБ вече не е проблем. „И може настоящият служебен главен прокурор да контролира следствието”.

„За нас е важно да има независимост и разделение на властите. Иначе всичко друго са спекулации и ориентират сливането в ръцете на конкретен човек. Това не е добре за българската демокрация и независимостта на властите”, подчерта Балабанов. И допълни: „Нас никой не ни е поканил, за да участваме в широка дискусия за конституционните промени”.

Най-четени