Connect with us

Нюзрум

Още един министър подхвана казусът с Черноморието: Всекидневно ще…

Published

on

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов проведе видеоконферентен разговор днес с румънския министър на околната среда и горите Мирча Фичет. Договорено беше двете министерства да обменят всекидневно резултатите от мониторинга на морската околна среда след разрушаването на язовирната стена край Нова Каховка в Украйна. Досегашните изследвания и в двете страни показват, че няма и не се очаква влошаване на качеството на водите на Черно море. Това информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Двамата министри обсъдиха координираните действия между двете държави във връзка с мониторинга на морската околна среда и обмениха информация от извършваните непрекъснати наблюдения на територията на България и Румъния, посочват още от МОСВ.

Попов и Фичет бяха единодушни, че не следва да се допуска възможност за манипулация на информацията сред обществеността. Двамата ще се срещнат на 20 юни в Люксембург по време на Съвета по околна среда, където ще обсъдят и други въпроси от взаимен интерес, съобщават от Министерството.

Преди дни от МОСВ обявиха, че министър Попов е възложил още на осми юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който се провежда в три пункта в крайбрежните морски води – Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Вчера от Министерството казаха, че допълнително са определени още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона.

Най-четени