Connect with us

Импийчмънт

Съветникът на Радев разбули тайните! След тази дата става страшно

Published

on

Явно проблемите са системни. Те не се свеждат до една или друга партия или политически ръководител. Просто системата дава вече накъсо. Това каза пред bTV проф. Александър Маринов, председател на стратегическия съвет при президента и съветник на служебния премиер по повод политическата криза и безрезултатните разговори за съставяне на кабинет.

„Резултатът е по-зле от планината, която се напънала и родила мишка“, заяви той.

„Никой не иска да управлява наистина, не иска да носи отговорност“, смята той.

„Взаимното доверие е не нулево, а отрицателно. В общи линии сметките са кой ще излезе лошият, безотговорният“, обясни проф. Маринов.

„Месец парламентът не е свършил един грам полезна работа. Вчера бяха първите заседания на комисии, които би трябвало нещо да са гледали. Остават ни около 20 дни, когато приключва действието на удължителния закон за бюджета. След 10 юни няма да има действащ бюджет“, предупреди той.

По думите му, служебният кабинет и Министерството на финансите ще направят всичко необходимо да поддържат положението, но ще става все по-трудно. „Това е опасна ситуация“, обобщи той.

Проф. Маринов изтъкна, че освен, че нямаме бюджет, ние имаме една нетърпима ситуация с непопълнен състав в ключови институции.

„Има сянка върху легитимността на този ВСС“, каза той.

По повод скандалите в прокуратурата анализаторът подчерта, че ситуацията е много неблагоприятна за международния имидж на България.

Съветникът на президента посочи, че няма знаци Румен Радев да има подготвено становище относно искането за отстраняването на главния прокурор.

Проф. Маринов подчерта, че страната наистина има нужда от редовен кабинет: „Към настоящия момент шансовете са отново крайно неблагоприятни. По същество между първия и втория мандат имаме огледална картина – ако не стане с първия, как ще стане с втория?“.

Относно това дали има шансове да се формира кабинет с третия мандат, връчен на „Има такъв народ“ (ИТН), той каза: „Много малки, може би има някакви, но лично аз смятам, че ще е много трудно. След като са се развили първите два мандата“

„Изборът на трети мандатоносител е много трудно, да не кажа неприятно занимание“, подчерта проф. Маринов.

Попитан кога могат да бъдат следващите избори при провал на трите мандата, той обясни: „През юли е вече практически невъзможно. Няма как да се завъртят трите мандата толкова бързо. Струва ми се, че никой не иска избори през август. Ако не се получи сформиране на редовно правителство, най-правдоподобно изглежда провеждането им около 10 септември“.

Най-четени