Connect with us

Импийчмънт

Доц. Киселова разкри какво може да направи Радев с мандата

Published

on

Възможно е президентът Румен Радев да позабави връчването на първия мандата с поне седмица. Това прогнозира конституционалистът доц. Наталия Киселова пред „Телеграф“.


Мотивът – да проследи поведението на депутатите, дали Народното събрание ще се захване с реална работа и дали обявените като приоритетни закони минават през комисии. Тя напомни, че при консултациите при държавния глава формациите са обещали парламентарните комисии да бъдат сформирани до края на тази седмица и да заработят най-късно до 1 май. 

Процедура

Киселова коментира още, че дори и първата папка да бъде връчена, то рулетката може да бъде забавена между първия и втория мандат. Колко обаче, това ще прецени президентът. Тя напомни, че предишния път той им е отпуснал време, но те не са го оползотворили. Затова сега, ако те се отклонят от поетите ангажименти, според Киселова може да има и форсиране на процедурата, независимо че идва лятото. Ако Народното събрание работи до юни, това по думите й означава избори през август. Тя обаче е на мнение, че усилията ще са насочени то да работи поне до края на юли, за да може да бъде приет бюджетът и законите по плана за възстановяване. 

Сближаване

Тя напомни, че Радев няма срок кога да връчи първия мандат. След като това стане, партията, която вземе папката, има 7 дни да я върне – празна или със състав на кабинет. Ако предложи правителство, то трябва да мине за одобрение през парламента. Така тази процедура отнема около 10-12 дни. Според Киселова не може да се очаква толкова бързо сближаване между партиите.

Първо това ще се случи на парламентарна основа и едва след това евентуално за кабинет – независимо дали с първия или с втория мандат. Киселова изтъкна, че по-скоро това ще стане с мандата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Проблемът не са общите действия между ПП-ДБ и ГЕРБ, а моделът, който последните са установили в определи сфери. Едва на второ място са персоните. Тя добави, че ако премиерът е експерт, може да е бушон, който да изгори при по-сериозен проблем, докато политиците са по-внимателни. 

„Не е пречка държавният глава да проведе още един рунд от консултации с партиите, преди да даде втората папка на ПП-ДБ. „Конституцията дава възможност на президента да бъде – от една страна, инициатор, от друга – да даде време на парламентарните групи да осъзнаят положението, в което се намираме“, коментира Киселова пред БНР.

Според нея, ако има  мандат тази седмица, то между 1 май и Гергьовден ще можем да видим дали има възможност за формиране на кабинет. Киселова препоръча партиите да бъдат по-пестеливи с обещанията и нападките. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени