Connect with us

Импийчмънт

Новата украинска посланичка на среща с Радев, връчи му..

Published

on

Извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Република България Олеся Илашчук връчи днес акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщиха от украинското посолство в София.

Във видеоприветствие на български език, публикувано на Фейсбук страницата на дипломатическото представителство Илашчук каза следното:

„Скъпи приятели, Днес официално започвам своя мандат в България. Повече от година украинският народ се бори героично за свобода и независимост.  Всички украинци ценят помощта, която им оказват техните приятели. 

Без нея жертвите и разрушения в Украйна биха били многократно повече.  Всички ние, заедно, трябва да възстановим мира в Украйна и в Европа. Да върнем международния ред и справедливост. И да накажем злото.

Украйна е благодарна на България за всестранната политическа, икономическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа.  Ние сме благодарни и за помощта, която оказвате на десетки хиляди украински семейства, намерили временно убежище във вашата страна. 

Тези жестове са продължение на дългогодишните приятелски взаимоотношения между нашите народи. Още от времето на Киевска Рус – Украйна. От времето на Първото българско царство, когато между нас съществува активен религиозен, духовен и културен обмен.  Гордеем се с това, че хиляди българи намират своя дом в украинските степи през осемнайсети век. 

Помним, че по време на Освобождението (1877-1878 г.) украинските войници отдават живота си за свободата на България.

А украинският народ събира хуманитарна и медицинска помощ за вашите предци. Ето защо, моя, и на моя дипломатически екип, задача е – да надграждаме общите ни постижения. Да продължим традициите, създадени от първия украински посланик в Царство България Олександър Шулгин.

И от първия български посланик в Украинската народна република Иван Шишманов.

Докато се готвех за мандата си, имах удоволствието да посетя българските села и градове в Южна Украйна. 

Там се докоснах до богатата българска култура, съхранена в оригиналния ѝ вид.  В независима Украйна българската общност винаги е имала и ще има възможност да развива своята идентичност. И ще остане мост за приятелство и взаимноизгодно сътрудничество. 

Посолството на Украйна в България ще направи всичко необходимо това да стане. 

Слава Україні!

Най-четени