Connect with us

Нюзрум

Сдружение призова партиите да осъдят проклемълската позиция на Румен Радев

Published

on

Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ (ДОМ) разпространи до медиите своя позиция, с която призовава партиите у нас да заемат категорична позиция срещу отказа на служебното правителство да предостави военна помощ на Украйна. Изявлението на Румен Радев по тази тема са в разрез с българския национален интерес, се изтъква в позицията.

Ето пълния ѝ текст:
.
Обръщение
от Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“
до ръководствата на политическите партии, които са декларирали позиция срещу кремълската агресия срещу Украйна

Госпожи и Господа партийни ръководители,

Повече от година украинският народ оказва героична съпротива срещу бруталната агресия на режимът на един вманиачен диктатор, обвинен от Международния наказателен съд за извършване на военни престъпления. В непосредствена близост до нашата граница, престъпният кремълски режим нападна една суверенна държава, изби и осакати над 100 хиляди мирни украински граждани, и прокуди над четири милиона, предимно жени, деца и възрастни хора от домовете им.

Вероломното нахлуване в една суверенна съседна държава в центъра на Европа няма аналог от Втората световна война до днес. Правото на по-голямата държава да погазва международното право е опасен прецедент, който е пряка заплаха за националната сигурност на нашата държава, която е в непосредствена близост с агресора. Нещо повече – България е обявена за вражеска държава от режима в Кремъл. На т.н. „миротворци“, които ни призовават за неутралитет, трябва да припомним, че опитите за мир с Хитлер запалиха Втората световна война, а мирът беше постигнат след неговия разгром. Историческият опит показва, че компромисите с терористи и насилници само ги окуражават за нови агресии и са обречени на провал.

Има една формула за мир и тя е безусловната победа на Украйна срещу агресора. Ако днес ние не подкрепим с оръжие Украйна, чиито войни проливат кръвта си не само за своята свобода, а и за нас и за всички европейци, утре може да ни се наложи да проливаме кръв на наша територия.
В този смисъл изявлението на Румен Радев, че той и неговото правителство няма да предоставят военна помощ на Украйна е в разрез с българския национален интерес. Това изявление е в противоречие с решението на Народното събрание. С това свое изявление той става съучастник на режима на Путин.

Госпожи и Господа партийни ръководители,

Призоваваме ви да реагирате категорично срещу прокремълското поведение на президента Радев. Не ставайте с мълчанието си съучастници на съучастника, който публично се подиграва с безсилието ви да формирате евроатлантическо мнозинство. Политиката на предизборно снишаван, следизборно ослушване и на поставяне на дребните партийни сметки над националните приоритети, е заплаха за националната ни сигурност и парламентарната система.

Тази политика ни дискредитира пред нашите партньори от ЕС и НАТО, като двойни играчи. С липсата на ваша твърда позиция като лидери на партиите, които представляват евроатлантическото мнозинство на българските избиратели, вие предоставяте служебно властта в ръцете на една прокремълска клика.

Заемете ясна позиция за незабавно предоставяне на несимволична военна помощ и за директен износ на оръжие за Украйна.


Председател на УС на Сдружение

„Достойнство, отговорност, морал“

Иван Сотиров

Най-четени