Connect with us

Импийчмънт

Стефан Янев се отрече от Румен Радев като от Сатаната: Няма нужда от такава концентрация на власт

Published

on

„В единия случай става въпрос за помощ от българската отбранителна промишленост и тук е крайно време да стане ясно, че България може да помага директно на Украйна.

А може да става дума и за помощ от инвентара на българската армия. Това е специфичен въпрос и съм против предоставянето на такъв тип въоръжение, при условие че няма възможност за неговата замяна. Ако има оферта, добре, бих подкрепил“, заяви пред БНР Стефан Янев.

„В диалога може да се роди истината и да се роди възможност за създаване на правителство. Това е нашата мисия. Ще участваме във всички възможни разговори. Интересите на гражданите и на бизнеса трябва да бъдат защитени по най-добрия начин… Стигането до коалиционно споразумение е дълъг процес, който ще изчисти въпроси, приоритети, политики. Разговори с всички – да, но коалирането е въпрос на резултат от тези разговори“, заяви пред БНР лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев.

Той допълни, че въпросът с войната и отношението на България към Украйна е основополагащ за някои политически сили:

Advertisement

„България показа, че е солидарна с позицията на Украйна като жертва в този конфликт, като страна, обект на агресия от друга държава. България е солидарна с ЕС и наложените санкции и помага на Украйна по отношение на бежанците, предлага различни видове помощ. Въпросът с предоставянето на оръжие има различни нюанси. Когато говорим за такава помощ, може да има две страни. В единия случай става въпрос за помощ от българската отбранителна промишленост и тук е крайно време да стане ясно, че България може да помага директно на Украйна. А може да става дума и за помощ от инвентара на българската армия. Това е специфичен въпрос и съм против предоставянето на такъв тип въоръжение, при условие че няма възможност за неговата замяна.“

В предаването „Неделя 150“ той с възмущение определи като внушение твърденията, че „Български възход“ е президентска партия. „В дългосрочен план имаме нужда от дебат за промяна в Конституцията относно държавното устройство. Но в момента не е времето и мястото да говорим за промяна в Конституцията, при положение че България има нужда да реши система от кризи. Когато имаме спокойствие, тогава можем да пристъпим към дебат за промени в Конституцията. Не е сега моментът… Концентрирането на власт в един център за вземане на решения не е отговор на проблема. Демокрация се лекува с повече демокрация.“

Янев посочи два законопроекта, които ще бъдат приоритет в работата на депутатите от „Български възход“ – Закона за мълчаливото съгласие и законопроект за промяна на Закона за българското гражданство.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени