Connect with us

(О)позиция

„Психологията на Татко и Батко“. Жесток анализ на отклоненията на Киро Петков! И мъките на жените до него

Published

on

Има хора, които се качват пеша в блоковете си, за да не плащат за асансьор. Един от тези хора е оскубал алоето на жена, отглеждаща го 10 години. Психологията какво може да каже за гражданина, който явно си отмъщава на човек, наказвайки растение?

Друга новина от миналата седмица, съобщена от Кирил Петков – баща му бил астрален близнак на Бойко Борисов. Румен Радев също е зодия Близнаци. Петър Стоянов също. Симеон Сакскобурготски също. Кирил Петков е зодия Овен, Цветан Цветанов също.

Постоянният натиск на Кирил Петков към Борисов да се пенсионира е психологически интересен. Стигна дотам да сподели ненужната информация за звездните близнаци Татко и Батко. А тропането му с крак май е подсъзнателен бунт да се освободи от баща си. Всичко това прилича на обсесивно-компулсивно разстройство. Смущаващо е, когато политик се разгръща като неуравновесен инфантил. Лена Бориславова не му беше любовница, а майка. Надяваме се отказът й от политиката да е неин, а не наложен от някой друг. Тя даде всичко от себе си, за да държи Петков във форма, да го подкрепя и обгрижва, и не заслужава да бъде мачкана от сутрин до вечер заради неадекватния си политически партньор. Пожелаваме й да си гледа живота и чудесната професия и повече никога да не бъде майка на никой друг освен на собствените си деца, ако реши да ги има. Бориславова е жена с качества, които българската политика в момента не заслужава. Нито мъжете, които тя представляваше, я заслужават. Някой ден горчивият опит от краткия й политически гастрол ще й е от полза. Може и да намери себе си в по-самостоятелна политическа изява. Не като нечия патерица.

Някога Бойко Борисов често споменаваше майка си – мама Мецанка. Според разказите му тя е била силна жена и добра майка. Учителка. Баща му никога не е бил обект на негов разказ, освен фактологията, че е починал от хепатит след кръвопреливане. Борисов е намерил сигурност в кариерата, интимността не му е силата. И той сигурно е избутал някъде в подсъзнанието си нечии родителски образ, налагайки се като политик със силов, същевременно балансиращ характер. Несъзнателните му бягства от някакъв модел в семейството му не са ни известни и няма да спекулираме върху тях, защото те не водят до негови публични реакции и изпускане на нерви.

При Кирил Петков е обратното. Майката не се споменава по никакъв повод. Той имаше огромния късмет да е до него Лена. За разлика от Борисов Петков има съпруга, която също като че ли е с майчински функции към него. Снимките й излъчват умора, която едва ли е причинена от трите им момичета. В очите на жените винаги се отразява умората от отглеждането на мъжете им. В живота на Кирил Петков, както и по женските закони, две майки на едно място не водят до нищо добро. Едната трябваше да отпадне. Отпадна тази, която може да отпадне – Лена. Но тя беше по-важната в обществено отношение, особено в странния матриархат под прикритие, който е България. Тук мъжете все още са на преден план, а конците на всеки мъж са дърпани от една или две жени, плюс сянката на някой баща. В случая с Петков бащата не е сянка, а съвсем реална, агресивна фигура.

Поведението на Кирил Петков е неуравновесено. Не би било наша работа да гадаем какви са причините, само ако той нямаше неистовата, нездрава амбиция (проектирана върху него от баща му) да смята, че е способен на трезви решения, свързани с бъдещето на българския народ. Пиците и недоказаните твърдения са само вицове. Има предостатъчно примери в поведението му, показващи, че има проблем със самоконтрола и импулсивността. Старанието му е трогателно обаче. И оттам наднича надвесената Татко-орлица сянка на баща му. Петков е в постоянен стрес да се докаже не на жена си, Лена или българския народ, а на баща си. Когато майката е изместена като слаба или недостойна от живота на момчето, то се вкопчва във фигурата на бащата и компенсира ли, компенсира това, което не може да бъде заместено.

Всичко това добре, но защо народът трябва да е потърпевш от нечии психологически хаос? Не е ли необходимо кандидатите за премиери да минават на психотест? Да управляваш държава, особено в криза, е задача за супермени, а не за момчета с проблеми. Този въпрос е валиден и за Америка, откъдето Тръмп направи на луди калинки целия свят с неспособността си да контролира зависимостта си от социалните медии. Той също е продукт на особено силен и амбициозен баща. И опасността отново да развее оранжев перчем до американското знаме е на ръба да се завърне.

Снимката на Асен Василев, подал ръка на Делян Добрев, е особена и също заслужава внимание. Чупката на ръката му е на човек, който я предлага за целуване. Стойката и погледът му към Добрев са почти като на Папата преди да погали Бойко Борисов по главата, но не от позицията на всеопрощаващ духовник, а на човек с мерак да е „кръстник“, чиято ръка трябва да е целувана. Другият вариант е стремеж да се дистанцира от човека, държащ странно извития горен крайник на Василев, отново от позицията на власт над този с който се ръкува. Мъжете най-често носят пръстени, символизиращи нещо. Ако пръстенът не е свързан с тайна организация, а е само украшение, той не е препоръчителен за политик. Изобщо езикът на тялото на Василев в тази снимка казва за него много повече от всичко, което сме научили от поведението му в интервюта или от трибуната на Народното събрание. Той обича властта. Иска я. Желае я. За него тя е огромна цел.

И отново ПП е мъжка партия. Присъствието на жени е смущаващо малко за хора със самочувствието за самата младост и модерност. А, „младост“. Би било полезно за Петков да спре да приканва Борисов да се пенсионира, защото го приемам лично. Току що станах на 60 години, чувствам се на върха на способностите си, към който връх съм вървяла досега. Обидно е не кой да е, а бивш премиер и отново кандидат за премиер да внушава, че на 60 години трябва да се отдръпнеш и да се пенсионираш, защото си стар. И като кого? Като Татко, разбира се. Само че Батко не е Татко. И в този смисъл #jesuisБатко. И всички, които са на тази възраст, която е само с 18 години разлика от възрастта на „младежа“ Петков. Той не е пролетно пиле, както се казва на английски. Много изостанало мислене за канадски гражданин. О, пардон, той не е и никога не е бил, и принцовете са негови братя. Ако всички се пенсионират на 60-65, кой ще им плаща пенсиите? Стартъпите-еднорози, Просто Наско и пробиотика на Кирил Петков вероятно.

Няма да коментирам Жабокрек като избор за място на митинг, воден от Корнелия Нинова. Нито пък полупрезидентската република. За днес толкова. Как успях нито веднъж да не спомена думата „газ“, не знам.

Милена Фучеджиева, за вестник „Филтър“

Най-четени