Connect with us

Нюзрум

Споразумение ли? Земеделци продължават да искат оставката на Вътев

Published

on

Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор Земеделие, сред които Асоциацията на земеделските производители в България и Обединени български животновъди,  не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на Република България и няколко земеделски организации, затова на 13.02.2024 г. протестите за спасяване на българското земеделие продължават, се казва в декларация на съюза до медиите.

„Настояваме за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради несправянето с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации!
По време на срещите в МС нито една от организациите от Инициативният комитет не бе допусната на масата на преговорите да защити членуващите в нея земеделски производители“, пише в документа.

И още: „Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор. Протестите за оставката на министъра на земеделието останаха скрити в голяма част от медиите. Сблъскахме се с пропагандиране и вменяване в обществото, че исканията ни са политически, а действията ни бяха определени като „неадекватни“.Бяха регистрирани опити за всяване на страх от органите на реда към българските фермери на различни места в страната.

Няма да позволим да бъдат провалени дългогодишните усилия на всички земеделски производители за развитие на българското земеделие и продоволствена сигурност!“

Инициативният комитет призовава всички земеделски производители, които не са съгласни с прилаганата политика в сектора, както и от постигнатите псевдодоговорености с шепа подбрани хора и настояват за оставката на министър Вътев, да продължат протестите по места от понеделник и да излязат на мащабен протест във вторник – 13.02.2024 г. пред сградата на Министерския съвет в София.

Най-четени