Connect with us

Импийчмънт

Президентът Радев със силни думи за образованието у нас

Published

on

Образованието не трябва да функционира на пазарен принцип, а е въпрос на институционална и обществена отговорност към бъдещето на България. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща в президентската институция днес с ръководството и членове на Националното представителство на студентските съвети.

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на правата и интересите на над 230 000 студенти, които се обучават в системата на българското висше образование. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

По време на срещата президентът Радев подчерта, че държавата е в дълг към младите хора, а развитието на обществото и икономиката изисква подготвени кадри от българското висше образование. Румен Радев посочи също така, че държавните инвестиции в тази посока са вложения в качеството на човешкия капитал у нас и в просперитета на страната ни.

„Нелогично е да не може да се отделят достатъчно пари за висшето образование и студентите и не можем да очакваме качествено образование, което да се появи от само себе си“, посочи още държавният глава.

Студентите поставиха редица проблеми, с които се сблъскват в своето ежедневие като условията на живот в много от общежитията в страната, високите сметки за електроенергия, които се налага да заплащат, тъй като студентските общежития са със статут на небитови потребители.

Повдигнати бяха също така въпроси, свързани с крайно недостатъчните места за специализация държавна поръчка за младите лекари, неравнопоставеност в получаването на стипендии за висок успех между различните университети,

както и ниският размер на получаваните стипендии, за създаването на организация за участие на студентите в платени стажове и за адекватно заплащане на труда им при участие в различни научни проекти.

След края на срещата студентите връчиха на президента Румен Радев статуетка на Свети Георги Победоносец за приноса и активната работа на президентската институция със студентските организации.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени