Connect with us

Fake Harvard

Асен с голяма новина за еврото и българите

Published

on

България очаква еврозоната да не допуска политически субективизъм, а да гледа абсолютно обективно на критериите за приемането на страната ни. Това коментира министърът на финансите Асен Василев в интервю за авторитетното германско издание „Тагесшпигел“.

„Бих искал да видя обективна оценка дали България отговаря на критериите за въвеждане на еврото и на базата на тази обективна оценка да се вземе подходящо решение“, допълва Василев.

Той дава за пример как при Шенген една страна членка на ЕС, в случая Австрия, е блокирала процеса на присъединяване на България и Румъния, въпреки обективната оценка на Европейската комисия.

Министър Василев потвърждава, че датата за приемането на еврото у нас нас остава 1 януари 2025 г.

„Имаше опасения относно националния дълг и бюджетния дефицит през 2020 г. и 2022 г., но успяхме да отговорим на тези опасения. Вече приехме бюджет, който отговаря на критериите от Маастрихт.

Приключихме 2023 г. с дефицит от 2,2 процента. С 22% дълг към БВП България е и страната с втори най-нисък национален дълг в Европейския съюз“, коментира още финансовият министър пред германското издание.

На въпрос дали българската общественост има страхове от въвеждането на еврото, министър Василев казва, че българската валута първо е обвързана чрез валутен борд към германската марка, а след това, от 1997 г., към еврото, а реалният обменен курс на лева към еврото е фиксиран от 2007 г.

„В България де факто цялата икономика работи с еврото, което се вижда както в цените, така и в сделките с имоти. Повечето граждани вече работят в евро и имат сметки в евро. Ако искате да си купите къща, плащате за нея в евро. Така че еврото не е нищо страшно и нищо далечно“, отбелязва Василев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени