Connect with us

Импийчмънт

Хората на Румен Радев си запазиха и политическа партия „3-ти март“

Published

on

Близките до президента Румен Радев са регистрирали търговска марка и за политическа партия. Тя е ПП „3-ти март“ и има регистрация в Патентното ведомство от 5 декември 2023 г., пише „24 часа“.

Носител на марката е бившата министърка на спорта Весела Лечева, която вече регистрира и „Движение Трети март“, а освен това бе в инициативния комитет за запазване на трети март като национален празник заедно с левия евродепутат Петър Витанов, историкът Искра Баева и журналиста Явор Дачков. Комитетът бе основан, след като в първоначалното предложение за промени в конституцията се предвиждаше промяна на националния празник. А в защита на датата 3 март се обяви президентът Румен Радев.

„3 март е червената линия на нашето търпение. Днес казваме „не“ на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност. Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет – изтрита, а българската държавност – разградена“, обяви Радев от връх Шипка през август миналата година. 

Именно инициативният комитет „Трети март“ се спряга за основа на бъдещ президентски проект. За това първи в прав текст заговори бившият шеф на Стратегическия съвет на президента проф. Александър Маринов.

Заявката за политическа партия „3-ти март“ е подадена около 15 дни преди Радев да отправи думите си от Шипка, показва справката в Патентното ведомство. Документите са подадени от Весела Лечева на 4 август 2023 г. и тя е запазила марката за следващите 10 години. Точно по същото време Лечева, която напусна БСП и се смята за близка на президента Румен Радев, регистрира и марка за „Движение Трети март“, както медията вече писа. Самата Лечева е извън страната в момента и отказва коментари.

„Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали. Алтернатива, която да върне нормалността и европейската перспектива за България“, обяви в началото на седмицата президентът Румен Радев и даде открит знак, че възнамерява да влезе партийната политика и да се бори за участие в парламента. 

Очакванията на политиците са партията на Радев да е готова за участие още на европейските избори през юни. „2024-а е годината, в която партийният модел ще се промени, защото е в криза. Партиите се деструктурират, действат френетично, защото усещат този си разпад. И единствената алтернатива е президентът, затова го атакуват“, каза в петъка Антон Кутев, който бе говорител на четирите последни служебни правителства, съставени от Радев. Той обаче гарантира, че в момента президентът не правел партия.

Документът за регистрация на „ПП 3-ти март“ вижте тук.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени