Connect with us

Нюзрум

Премиерът Денков с първи думи след голямата новина, ГЕРБ-СДС го подкрепи

Published

on

Основната цел да подобрим достъпа до обучение на тези студенти, които идват от по-малки населени места. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности. 

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков, който разкри подробности за отпадането на таксите за обучение на студенти и докторанти.

„По тези промени в Закона за висшето образование се работи от няколко години. Тепърва ще обсъждаме с ректорите промените. Основното, което искаме, е, че няма да има умно дете и младеж в България, който да иска да учи в университет и да не може да го направи, защото трябва да плаща такси. Сумата годишно се изчислява на 120-150 млн. лева. Тези средства ще се осигурят още от втория семестър на тази Академична година и за първия семестър на следващата Академична година. 188 194 студенти са се обучавали през миналата Академична година и предполагам, че за тази година цифрите ще са идентични. Докторантите са били 6 259. Тази справка ще бъде направена и ще ви бъде предоставена. Таксите са много разнообразни в момента – за всеки университет е различна. Това няма да е еднократна стъпка. Целта ни е да догонваме страните от ЕС, в които висшето образование е безплатно“, категоричен бе акад. Денков. 

„Студентските съвети подкрепяме тази политика. Това ще даде достъп до образование на много млади хора. В Европа близо 15 страни имат безплатно висше образование и ние се стремим да бъдем като тях“, обявиха на брифинга от Националното представителство на студентските съвети 

„Съветът на ректорите подкрепяме тази идея. В сряда сме насрочили заседание и там ще обсъдим тази тема. Това е едно хубаво начало на диалог по темата за финансирането на висшето образование. Радваме се, че вратата на премиера е отворена за нас. Подкрепяме това решение, защото то е и стъпка в правилната посока за борба с демографската криза“, категорични бяха от Съвета на ректорите. 

„ГЕРБ – СДС подкрепяме тази стъпка и вярваме, че тя ще даде едни много добри резултати в бъдеще. Това беше обсъдено и в управленската ни програма“, разкри от своя страна Теменужка Петкова.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени