Connect with us

Парламент

Асен „успокои“ народа: Само 56 млн. лв. са дадени за хотели за украинците през 2023 г.

Published

on

По време на парламентарния контрол финансовият министър Асен Василев изнесе данни за направените разходи за издръжка на украинските бежанци у нас през изминалата година, предава „Епицентър“.

По данни на финансовото министерство 56 милиона лева са за хотелите, а социалните разходи са 1,5 милиона лева. Над 4000 украинци са получили еднократна помощ и временна подкрепа за интеграция на труда, като общата помощ е 7 милиона лева, която е за работодателите при наемане на нови лица.

„Разходите, които са изплатени от Министерството на туризма към хотелите, където са настанени украински бежанци, за 2023 година са малко по-малко от 20 млн. лв. по това перо. За социални разходи от Министерството на труда и социалната политика са отпуснати общо 1,5 милиона, като са изплатени еднократни помощи на 4076 разселени от Украйна лица с предоставена временна закрила. По Програмата за развитие на човешките ресурси е оказана временна подкрепа за интеграция на пазара на труда. Това са хора, започнали работа в България при условия, които са същите като за български граждани, като общата помощ е 6,8 млн. лв.“, заяви министърът на финансите Асен Василев в пленарната зала във времето за парламентарен контрол.

Само около 2000 са откритите безплатни банкови сметки за заплати и пенсии, посочи също финансовият министър. Безплатните платежни операции през банките при преводи на заплати и пенсии влязоха в сила с промени в Закона за държавния бюджет.

Темата влезе в дневния ред заради предложение на Василев в Бюджет 2023 всички заплати във фирмите с 50 или повече служители, както и в ресторантьорския бранш, да се плащат само по банков път. Идеята беше мярката да допринесе за изсветляване на икономиката и особено на пазара на труда.

Министър Василев коментира:

„Идеята е да се гарантират определени операции с тези сметки, в това число и онлайн банкиране, което не е гарантирано в текущия вариант на закона, така че те да станат по-използваеми за гражданите“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени