Connect with us

Гербери

Съдебният спор за най-големия завод за амоняк в Русия: Знаково лице от ГЕРБ разнищи темата

Published

on

Депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов с анализ за The Parliament Magazine по повод съдебния спор за най-големия завод за амоняк в Русия.

Преди петдесет години напрежението между Съединените щати и Съветският съюз започна да намалява след четвърт век Студена война. Три важни договора за ограничаване на оръжията бяха подписани през 1972 г. и започнаха преговори, водещи до Споразуменията от Хелзинки от 1975 г., които поставиха основите за обединението на Европа в края на 80-те години.

Ерата на разведряването включваше и икономическо сътрудничество между двете страни – не точно приятели, но не и съвсем врагове. Една от най-значимите от тези инициативи беше съвместния проект между съветската страна и компанията „Окцидентъл Петролиум“ на Арманд Хамър с цел изграждане на азотен завод в южния руски град Тольятти (кръстен на италиански комунистически лидер, Палмиро Толиати).

Този завод се превърна в най-голямото съоръжение за амоняк, строено някога. За да достави амоняка на световните пазари, беше построен тръбопровод с дължина почти 2500 км, за да свърже амоняка, произвеждан в Толиати от ТолиатиАзот („ТоАЗ“) с украинското пристанище Одеса. В света има само три тръбопровода, които са по-дълги от този и нито един от тях не транспортира нищо друго освен нефт и газ.

Накратко, заводът ToAz е опората на икономиката на Толиати и околния регион. Но точно както изграждането му е продукт на по-добри времена, по-новата му история отразява трагичното влошаване на руската правна система и подчиняването на руската икономика и правна система на политическите капризи на Кремъл и олигарсите, които са близки до президента Владимир Путин.

Русия под управлението на Путин видя драстично нарастване на практиката, известна като рейдерство, корпоративен рейд върху активи на компания, отчасти чрез използване на слабостите на руската правна система. Тактиките, използвани в рейдерството, включват незаконно прехвърляне на собственост, подкрепено от съдебни решения, които са получени по незаконен начин и които често са в пряко противоречие с руското законодателство. Те обикновено се комбинират с директни правни заплахи, фалшиви обвинения в престъпност и укриване на данъци, всички от които са подкрепени от корумпирани съдилища, срещу законните собственици, които са изправени пред затвор или изгнание, ако се опитат да се съпротивляват.

Компании от всякакъв размер могат да бъдат жертви на рейдерство; общото е, че практиката е защитена и разрешена от Кремъл. Известни случаи включват производителя на мобилни телефони Yevroset, чиито собственици бяха обект на червена бюлетина на Интерпол, издадена от Русия; петролната компания Юкос, чиито акционери в крайна сметка спечелиха най-голямото търговско арбитражно решение срещу руското правителство; и Hermitage Capital Management, собственост на предприемача Бил Браудър, чийто адвокат Сергей Магнитски почина в затвора след месеци на малтретиране и който самият е бил обект на фалшиви руски съдебни решения.

В случая с ToAz, рейдерството за първи път се появи през 2005 г., когато миноритарен дял в компанията беше придобит от петролния и минерален магнат Виктор Векселберг. Той повдигна обвинения в укриване на данъци, измами и пране на пари срещу висши ръководители на ToAz, които бяха принудени да избягат от страната. В онези дни при бившия президент Дмитрий Медведев руските съдилища запазиха известна степен на независимост и не подкрепиха обвиненията на Векселберг; той насочи вниманието си към други проекти и продаде акциите си в ToAz на родения в Беларус руски бизнесмен Дмитрий Мазепин.

Мазепин идва от света на постсъветското банкиране и търговия, но от 2004 г., докато все още работи в Кремъл, той започва да се насочва върху придобиването на дялове във възможно най-много компании в химическата индустрия на Русия. Неговата компания Uralchem е най-големият производител на амониев нитрат в Русия. А Uralkali, друга собственост на Mazepin, е един от най-големите производители и износители на поташ в света. В допълнение към ToAz, Мазепин е завладял контрола върху Transammiak, компанията, която притежаваше тръбопровода, който в миналото доставяше по-голямата част от амоняка, произведен от ToAz, до пристанището на Одеса, и Tomet, един от най-големите производители на метанол в Русия. С приключването на рейда над ToAz, Мазепин успя да постигне целта си да стане доминираща сила в руската химическа индустрия.

Самият Мазепин е тясно свързан с президента Путин и беше един от малката група висши руски бизнесмени, с които Путин се срещна в Кремъл непосредствено след инвазията в Украйна през февруари 2022 г.; и Мазепин е санкциониран от ЕС и Обединеното кралство като водещи икономически посредници на войната. Говори се, че Мазепин е изборът на Кремъл за следващия лидер на родната му Беларус, след като управлението на действащия президент Александър Лукашенко приключи (по един или друг начин).

От 2008 г. нататък Мазепин се опитва да получи контрол над ToAz и неговите активи. Той започна, като съживи старите развенчани обвинения за укриване на данъци, направени от Векселберг; когато това не проработи, той представи фалшив договор за покупка на акции и се опита да го изпълни; когато и това се провали, той инициира наказателно разследване на необосновани твърдения, че ToAz е продал амоняк на своя дистрибутор, който след това го е продал на пълна цена, и че ръководителите на ToAz са прибрали разликата.

Този път Мазепин изглежда е манипулирал все по-податливите руски съдилища да замразят акциите и активите на мажоритарните акционери на ToAz като част от наказателно разследване. Използвайки тези заповеди за замразяване, той започна да се движи срещу мажоритарните акционери (четири офшорни компании, известни като BKITs, от техните инициали – Bairiki Incorporated, Kamara Limited, Instantania Holdings Limited и Trafalgar Developments Limited).

BKITs започна производство в ирландските съдилища срещу единадесет обвиняеми, включително Мазепин индивидуално и неговия дългогодишен сътрудник, Дмитрий Коняев, Eurotoaz Limited, Uralchem и други през 2016 г., търсейки обезщетение за вреди и други заповеди, свързани с акциите в ToAZ, които според BKITs са оценяван на над 2 милиарда долара.

През 2019 г. руски съд постанови присъда срещу BKITs и други ответници и в полза на компанията Uralchem на Мазепин за обезщетение от 1,2 милиарда долара за предполагаемите последици от понижаване на цените на продуктите на ToAz. След това Uralchem пое ангажимент пред ирландския съд, че няма да се опитва да изпълни решението от 2019 г. или да се опитва да конфискува дяловите участия на BKITs в ToAz, докато ирландският съд не се произнесе по делото, което BKITs е завело в Ирландия през 2016 г. Мазепин и неговите лейтенанти след това организираха извънредно общо събрание на ToAz през 2021 г., което замени целия борд на директорите на ToAz с негови собствени представители. Независимо от ангажимента, поет пред ирландския съд, Мазепин и компаниите, които той контролира след това, чрез поредица от предполагаеми неправомерни или незаконни действия, извършени със съдействието на приятелски форум в Русия, взеха акциите на ToAz, държани от BKITs, чрез поредица от фиктивни търгове, като ги продава на компания, контролирана от Мазепин, без обезщетение на БКИЦ. По този начин, в началото на 2022 г., с инвазията в Украйна, което сега допълнително подкопава върховенството на закона в руските съдилища, в които се разиграваше тази битка, нападението срещу BKIT беше ефективно завършено. Тъй като BKIT разглеждат това отнемане на техните дялове от Uralchem и други контролирани от Mazepin субекти, без компенсация, като нарушение на ангажимента, който Uralchem е предоставил на ирландския съд, сега е висяща жалба за неуважение срещу Uralchem, Mazepin и един от неговите адвокати, Андрей Ермизин, в Ирландския съд. Мазепин и другите обвиняеми отричат, че действията им са нарушили ангажимента, даден пред съда.

Злоупотребите от страна на Мазепин и неговите компании не приключиха с поемането на контрол над ToAz. През 2019 г. две от компаниите на Мазепин, базирани в Кипър, предоставиха гаранции пред съда в Кипър (в който течеше съдебно дело в помощ на ирландското производство) да (i) не намаляват активите си под 1,75 милиарда долара и (ii) периодично да предоставят определени финансови отчети и изявления към BKITs. Без никакво предизвестие, през декември 2021 г., два месеца преди руската инвазия в Украйна, тези компании обявиха, че са преместени от Кипър в Русия. В действителност нито една от законово задължителните стъпки, изисквани в Кипър за законно излизане от Кипър, не е била предприета (нито някоя от тези задължителни стъпки е предприета към днешна дата) от тези два субекта, контролирани от Mazepin. По ирония на съдбата и двете компании продължиха да плащат годишната такса, дължима на Кипърския регистър на дружествата през 2022 г. и 2023 г. В резултат на това BKITs също подадоха още един иск за неуважение към тези две компании, контролирани от Mazepin, в Кипърския окръжен съд в Лимасол.

Междувременно незаконната и брутална инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. преобърна геополитическата ситуация. Мазепин е лично санкциониран от ЕС, Обединеното кралство и Канада като икономически помощник на режима на Путин. През това време войната незабавно затвори тръбопровода от Толиати до Одеса, който пресича границата между двете страни, а самият тръбопровод претърпя военни щети през юни 2023 г. Русия настоя той да бъде отворен отново като част от всяко подновяване на сделката, за да позволи износ на украинско зърно, но тъй като Украйна си възвърна контрола над черноморските си води, тази перспектива намаля.

За международната общност като цяло въпросът е как да възпре и накаже подобно поведение. Дмитрий Мазепин вече е санкциониран от ЕС, Обединеното кралство и Канада – но все още не и от Съединените щати. Много от неговите бизнес партньори и други участници в атаката на режима на Путин срещу Украйна и собствения ѝ народ остават незасегнати. И за съжаление избягването на санкции се превръща във все по-доходоносен бизнес за тези, които искат да заобиколят бариерите, включително от страна на Мазепин, който многократно се е опитвал да избегне прилагането на вече наложени санкции срещу него и компаниите, които контролира, чрез номинално прехвърляне на дялове в Uralchem и други субекти на фиктивна основа, подпомогнати чрез преместване на активи обратно в Русия, в нарушение на кипърското законодателство. Това абсолютно изключва възможността да се определи дали тези активи все още са собственост на същите санкционирани страни. Международната общност трябва да демонстрира, че беззаконието води до изолация.

Още преди войната случая ToAz подчерта рисковете за международните инвеститори, свързани с правенето на бизнес в територия, която не зачита върховенството на закона. С настъпването на войната и нарастващата репутация на Русия като държава-измамник, където върховенството на закона почти не се прилага, място, където чуждестранните инвеститори могат да осъмнат със собствеността си отчуждена по прищявка на олигарх, всеки следвоенен процес за рестартиране на икономическия растеж в Русия ще зависи от възстановяване на водещата роля на върховенството на закона. Проблемът е, че злоупотребата със съдебната система за клептократски финансови печалби е толкова вкоренена в ДНК-то на режима на Путин, че е трудно да си представим как едното може да оцелее без другото.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени