Connect with us

Импийчмънт

Проф. Киров със съвет към Радев: Не прави това, което стори Плевнелиев

Published

on

Ще послуша ли президентът Радев призива на лидера на БСП Корнелия Нинова да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии, за да се стопира процедурата и да се пристъпи към нов избор на членове на Конституционния съд?

Според чл. 6, ал. 2 от Закона за конституционни съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков трябва да положат клетва в едноседмичен срок от избирането им в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

От юридическа гледна точка е доста спорно заклеването в присъствието на някой от изброените, като има и мнения, че това не опорочава встъпването в длъжност.

Дори някой от упоменатите висши държавници да е възпрепятстван да присъства, това няма да опорочи клетвата на съдиите, заяви председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

Не съветвам и не допускам президентът Радев да направи това, което стори президентът Плевнелиев, е мнението и на конституционалиста проф. Пламен Киров, предава „Епицентър“.

Някои се опитват да направят аналогия на днешната ситуация с поведението на президента Росен Плевнелиев през 2012 г. когато на практика той не допусна избраната за съдия в Конституционния съд (КС) Венета Марковска да положи клетва.

Тогава по време на церемонията на клетвите на трима новоизбрани членове на КС, когато дойде ред на Марковска, Плевнелиев излезе демонстративно от залата, постявайки я в неловка ситуация и фактически прекъсвайки клетвата й.

Мотивите му бяха, че срещу зам.-председателката на Върховния административен съд се води разследване за пране на пари, търговия с влияние и подкуп.

В случая с Десислава Атанасова обаче такива критики няма, няма подозрения или разследване в предполагаеми престъпления, върху които да се обоснове подкрепа за подобно действие на президента срещу нея.

Номинацията й предизвика реакция доколкото тя е подчертано политическо лице. Но такива са почти половината конституционни съдии до момента – затова, въпреки политическите атаки срещу кандидатурата й, повторението на варианта „Марковска“ е малко вероятно да се случи.

Има и няколко очевадни разлики между Атанасова в 2024-а и Марковска в 2012-а.

Първо, зад кандидатурата на Десислава Атанасова стоят подписите на лидерите от управляващото мнозинство и стабилна парламентарна подкрепа от почни 160 гласа.

И второ – няма сериозен нито обществен, нито европейски натиск за недопускането й до този пост.

Трето, изборът на новите конституционни съдии се забави с две години и бламирането на вече избраните ще доведе до ново блокиране на процедурата и отговорността за това ще легне върху държавния глава.

Четвърто, самият Радев трябва в края на годината да излъчи две номинации за КС от президентската квота и на същия принцип те може да бъдат бламирани – но от председателя на парламента, който също като държавния глава присъства на полагането на клетвата.

Така че, и юридически, и политически, и държавнически Радев няма основания да бойкотира встъпването в длъжност на двамата новоизбрани конситуционни съдии, защото “който предлага, той преценява всички качества на този, който е номиниран”, е мнението на юристи.

Освен това в случая с Марковска преди 12 години президентът Плевнелиев се беше разбрал предварително с председателя на Конституционния съд Евгени Танчев и двамата я изненадаха по време на церемонията, в резултат на което тя въобще не се опита да положи клетва.

Такава договорка на Радев с председателя на КС към момента няма.

Какво ще измисли Радев или дали ще тръгне в тази посока, предстои да видим. Ако разчетем правилно думите на вицепрезидента Йотова, че президентската институция ще спази конституционните норми при полагането на клетва от страна на новите съдии, то трябва да очакваме, че избраните от парламента двама конституционни съдия, ще облекат тогите на висши магистрати.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени