Connect with us

Парламент

Какво се случва? Депутатите набързо приеха и промени в Закона за европейската заповед за разследване

Published

on

Набързо и без почти никакъв дебат по същество парламентът прие промени в Закона за европейската заповед за разследване. Текстът мина на първо четене със 25 гласа „за“, 8 бяха „против“, а 14 се въздържаха, пише „24 часа“.

Измененията са инициирани от Министерския съвет и са свързани с решение на Съда на ЕС от края на 2021 година.

Според тълкуването на съда, в българското законодателство липсват механизми, чрез които засегнатите лица могат да оспорват пред съд в издаващата държава издаването на такава заповeд. Не могат да жалят законосъобразността и необходимостта от извършваните действия за събиране на доказателства, както и да искат подходящо обезщетение, в случай че тези действия са били разпоредени или изпълнени незаконно

Целта  на приетите промени е да има „ефективни правни средства за защита при издаване и признаване на Европейската заповед за разследване“, както и да бъдат предвидени национално правни средства за защита, чрез които „засегнатите от извършените действия по разследване лица да имат възможността да оспорват законосъобразността и необходимостта от тези действия, както и да искат подходящо обезщетение, в случай че те са били разпоредени или изпълнени незаконно“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени