Connect with us

Гербери

Деси Атанасова подаде оставка като депутат, Бойко Борисов вече е шеф на ПГ на ГЕРБ

Published

on

Десислава Атанасова е подала оставка като депутат от ГЕРБ-СДС, съобщава „Флагман“.

Атанасова бе избрана от парламента за член на Конституционния съд (КС) в петък. Въпреки това тя няколко дни не подаваше оставка като депутат. Междувременно в обществото се надигна сериозно недоволство срещу начина, по който бяха избрани тя и Борислав Белазелков за съдии в КС.

За да може да заемат новите си длъжности, те следва да положат и клетва. Тя е насрочена за петък. Президентът Румен Радев обаче атакува избора на Атанасова и Белазелков пред КС и призова клетвата да се отложи до решаване на спора. Това поражда съмнения дали изобщо избраните за членове на Конституционния съд ще станат такива.

За да бъде приета оставката на Десислава Атанасова, тя следва да се гласува от Народното събрание (НС). Любопитно е дали това ще се случи в следващите дни или казусът ще се протака, докато Атанасова все пак не стане член на КС. Припомняме, че след гласуване на оставките на депутатите те не могат да се връщат в Народното събрание. Завръщане в парламента е възможно само за народните представители, които са станали министри. 

Иначе, справка на сайта на НС показа, че днес се е осъществила и смяната на председателя на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. Вместо Десислава Атанасова водач вече е Бойко Борисов, който и си бе реалният лидер на групата. Че това ще се случи, той съобщи още на 11 януари. По неясни причини обаче Атанасова се остана председател досега. След днешната рокада с Борисов тя вече се води редови член на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени