Connect with us

Нюзрум

Държавата се тресе! Земеделците не се отказват от протеста, чакат нова среща с Денков и Вътев

Published

on

Българските земеделци имат основания за протести, защото ситуацията от 2023 година не е променена. След среща с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев в началото на тази седмица стана ясно, че разговорите в търсене на решения продължават.

Предстои нова среща на 30 януари.

Исканията на земеделците припомни пред БНР Радостина Жекова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Основната е спешни мерки за подпомагане на зърнопроизводството. В момента има около 40% междуфирмена задлъжнялост.

Законодателни промени, за да не се стига до несъстоятелност в този сектор. Държавата да приеме нормативна уредба, която да се съобразява с факта, че в земеделието инвестициите са дългосрочни. Да отпаднат едногодишните договори с арендодателите, да се намери начин за определяне на коректна рента – да бъдат защитени и земеделците, и ареднодателите.
Външнополитически и икономически искания, свързани със „Зелената сделка“ и либерализацията на търговията в Европа във връзка с войната в Украйна.

„Надяваме се да получим отговор от акад. Денков и той да застане зад нашите предложения. Да бъдат изчистени неясните моменти и да бъде сключено споразумение. Знаем, че няма наличен ресурс в бюджета, но трябва да се намери. Не бива да се дават средства поголовно и на всеки. Ще се направят анализи по сектори. Държим да има контрол на изпълняваните изискванията и на влаганите пари. Мислехме, че ще се справим със собствени сили, но за съжаление в тази ситуация това не може да стане.“

По думите на Жекова „Зелената сделка“ влияе на всеки земеделец в Европа, оскъпява стоката. В същото време в Украйна прилагат над 200 препарата за растителна защита, които не са разрешени за европейските производители. Там беше разрешено ГМО. Това обърква европейския пазар на плодове, зеленчуци, слънчоглед, олио.

„Това е дъпмпингов внос. „Зелената сделка“ унищожава секторите, тя трябва да бъде променена. Всеки от нас плаща за тази зелена политика – посочи Радостина Жекова. И допълни – В срещите си няма да отстъпим от подпомагането – 20 лв./декар за зърнопроизводство. Този сектор през 2023 г. е на загуба.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени