Connect with us

Гербери

С Борисов, рамо до рамо: Градоначалник се радва на невиждана подкрепа, закани се да покани Мария Габриел на…

Published

on

 Д-р Христов, имаше търкания с част от ГЕРБ – Плевен след вашия убедителен успех на изборите? Каква е ситуацията в момента?

– Имаше стилни и организационни подобрения, а не принципни разминавания. Г-н Борисов ми помогна да навляза в политиката и аз разчитам на неговата подкрепа. Има значително подобрение, даже хармонизация в работата между Общината и политическите партии, представени в Общинския съвет. Води ни общият интерес Плевен да се върне на картата на развитите градове, където му е мястото като седми по големина в България. Разбира се, свръх амбициите и инсинуираните претенции никъде не водят до разбирателство – даже в напредналите демокрации. Различни мнения трябва да има, но водеща остава грижата за града, за хората, за семействата.

– Изминават 100 дни /толкова ще станат на 19 февруари/ от встъпването ви в длъжност като кмет на община Плевен. Положихте клетва на знаковата дата 10 ноември. Какви са първите ви впечатления от тези близо три месеца на горещия кметски стол?

– Още когато се заклех да работя за Плевен и плевенчани, знаех, че ни чака много сериозна работа. Категоричен съм, че Плевен може да бъде град с високи доходи, качествено образование и здравеопазване, добра инфраструктура, културна и спортна среда. За целта, обаче, трябва да се върви по нов път – с ефективно и прозрачно управление, работещо в интерес на гражданите и създаващо добри условия за жизнено и професионално развитие. Първите крачки вече са направени. Няма да крия, че нещата се случват изключително трудно, защото интригантството и зависимостите са били масова практика години наред и в момента тази среда, тези хора се опитват с всички възможни средства и методи да останат недосегаеми. Повечето от тях са успели да се окопаят дълбоко в местната власт и имат свои хора на всички нива. Опитват се да ни спрат, но ние сме упорити. Заедно с екипа ми и подкрепата на държавно ниво, която получавам, съм убеден, че ще се справим. В мое лице Община Плевен има кмет, който работи абсолютно прозрачно и в полза на хората. Скоро ще излезем и с конкретни факти и документи, които ще покажат как и кой е участвал в управлението на Плевен години наред.

– Има ли освободени служители или прекратени договори, които да попречат на някакви дейности?

– Всички подадени молби за напускане са уважени. Логично е в новия екип да работят хора, които имат желание за промяна и са мотивирани да вършат работата си по най-добрия начин. Тези, които имат реален принос, нямат причина да се притесняват. От мен като мениджър зависи подобни кадрови промени да не пречат на ежедневните дейности на Общината, а напротив – да оптимизират процесите. Както вече съм заявявал в публичното пространство – категорично ще сигнализирам за всеки един опит да се налагат хора, за да се обслужват користните цели на задкулисни кръгове и схеми, които не са в унисон с обществения интерес.

– Поискахте от АДФИ да направи пълна финансова проверка на община Плевен за периода на двата мандата на предшественика Ви Георг Спартански. Със сигурност вече имате представа в какво финансово състояние е общината?

– Да, поисках от Агенция „Държавна финансова инспекция“ да извърши проверка за нарушения на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност. Тази проверка вече е в ход. Поисках да се провери и дейността по възлагане и изпълнение на обществени поръчки и дали има вреди, причинени на бюджета на общината, и нарушения, засягащи финансовите интереси на европейската общност.

Като цяло, финансовото състояние на Плевен не беше добро. При встъпването ми в длъжност като кмет имаше неразплатени разходи за около 7 млн. лв. Успяхме още в първите седмици да платим задължения за над 2 млн. лв., защото Общината не може да спре да работи. Това са разходи, които се покриват с местни приходи, т.е. с постъпления от местни данъци, наеми, такси и др. При финансирането на делегирани от държавата дейности – училища, детски градини, част от културните институти, детски ясли и социални дейности нямаме затруднения.

– По какви проекти работи Общината? На какъв етап са и има ли забавяне в реализацията им?

– За нас всички проекти са важни, не ги делим на малки и големи, защото касаят подобряването на условията на живот на всички плевенчани. В процес на изпълнение са проекти в сферата на образованието, свързани с обновяване и модернизация на детски ясли, детски градини, училища и средношколско общежитие. Имаме специална програма за хора в неравностойно положение, на които осигуряваме подкрепа в домашна среда. Децата са основен приоритет за нашия екип – наред със социалните и здравните услуги, общината осигурява грижа и подкрепа за над 700 деца с увреждания.

Работим в направленията енергийната ефективност на жилищните сгради, подобряването качеството на въздуха и проекти за облагородяване на парк Кайлъка. За всички тези проекти имаме подкрепата на ГЕРБ и другите управляващи партии и съдействие за осигуряване на финансиране.

– Общинската работа Ви е погълнала, значи?

– В момента цялото ми ежедневие е ангажирано изцяло с работата в Общината. Имаме важни задачи и първи резултати.

Правителството одобри мащабна инвестиция за Плевен, вследствие на която в града ще бъдат разкрити нови 150 работни места. Одобреният меморандум за разбирателство е с „Глас Контрибюшън“ ЕАД във връзка с разширяването на Стъкларския завод „Рубин“ – там ще бъде изградена 300-тонна пещ, ще се модернизират складови площи с фокус върху иновативни продукти и процеси за повишаване на ресурсната ефективност и намаляване на въглеродните емисии. Нашата цел е в Плевен да бъде създаден климат, благоприятен както за успешното развитие на бизнеса, така и за привличането на нови инвеститори.

Четири проекта на Община Плевен ще получат финансиране от Бюджет 2024. Общата им стойност е 13 733 500 лв. Одобрените проекти са за многофункционална спортна зала /за 6 600 000 лв./, основен ремонт на пешеходен участък в централната градска част – за 3 923 500 лв., това е ремонтът на т. нар. Стара главна улица в града ни. Включени сме в бюджета и с изграждане на улица в един от жилищните ни квартали /жк. „Дружба”/ и реконструкция на важно кръстовище /бул. „Хр. Ботев“ – ул. „Ген. л-т Ат. Стефанов“, гр. Плевен/ – за 1 110 000 лв. Подготвяме да внесем нови проектни предложения, с които ще надхвърлим 50 млн. лв. Работим в изключително добър синхрон с държавната власт и получаваме необходимата подкрепа, за да се случват нещата.

По процедурата за енергийно обновяване на жилищните сгради – Етап I, в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, имаме одобрени за саниране 18 многофамилни жилищни сгради на обща стойност 27 846 968,53 лв. В резервен списък са включени още 40 жилищни сгради в Плевен за още над 53 млн. лв. Подадохме възражение до Дирекция „Жилищна политика“ на МРРБ, с копие до Омбудсмана на Република България, с искане за преоценка на 13 проектни предложени от резервния списък и очакваме преразглеждане.

Имаме одобрени още два проекта за саниране и прилагане на мерки за енергийна ефективност на сгради в Плевен – те са за Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и зала „Спартак“. Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост. За Плевенския театър безвъзмездното финансово подпомагане е в размер 1 908 351.41 лв. За зала „Спартак“ са предвидени 2 499 151 лв. безвъзмездно финансово подпомагане.  

Предстои приемането на бюджета на Община Плевен за 2024 година, общата му рамка е в размер на 182 025 440 лв. Традиционно най-много са предвидените средства за образование – общо 87 806 194 лв., за култура, спорт, почивка и религиозни дейности сме отделили 9 909 052 лв. Планираните капиталови разходи са 13 601 056 лв., или 7,47%, инвестиционната програма е за 14 201 056 лв. С предвидени от държавния бюджет средства ще направим инженерно и хидрогеоложко проучване и укрепване на няколко свлачища, ще бъдат извършени ремонти по емблематични за града ни сгради – това са Панорама „Плевенска епопея 1877“ и ХГ „Илия Бешков“, планираме ремонти и в детски градини. С приходи от местни дейности предвиждаме ремонти по общински пътища, няколко улици в Плевен, изграждане на скейтборд площадката. Целевата субсидия за капиталови разходи е общо 3 758 800 лв., сумата е предимно за ремонт на улици и на общинската пътна мрежа. С други бюджетни средства е планирано изграждане на спортни площадки, ремонт на Летния театър в парк „Кайлъка“, и др. 

– С Борисов, рамо до рамо, обещахте нова спортна зала в предизборната кампания и връзка с магистрала „Хемус“? В каква посока се движат нещата по този проект?

– Обещахме и ще изпълним обещанието. Разбира се, връзката с магистралата не е общински или кметски въпрос, но аз съм изключително настоятелен в МРРБ и неговите компетентни агенции. Сега г-н Борисов пое ръководството и на ПГ на ГЕРБ в Парламента – най-голямата група, и това, заедно с ротацията на министър-председателя, ми дава голяма надежда. Възнамерявам да поканя бъдещия премиер г-жа Мария Габриел да направи своето първо посещение извън София след встъпване в длъжност през март точно в Плевен. Защото тук ни предстоят много нови неща, за които имаме заявка и съдействие за реализация с държавна подкрепа. Правим инженерно-техническо обследване на поредицата фалстартове за изграждане на новата спортна зала, които датират от поредица кметски мандати преди мен. Има и много бетон, положен безразборно, и по стари планове на площадката. Теренът е същият, подходящ е за модерно спортно съоръжение, но трябва съвременно планиране, проектиране и дизайн. Скоро ще оповестим конкретни стъпки за реализация на обещанията.

– Има ли нещо, за което вече съжалявате?

– Не, за мен чувството на самосъжаление е нещо чуждо. Като човек съм оптимист, свикнал съм да работя упорито и да си върша работата както трябва, и винаги изпълнявам ангажиментите, които съм поел. Мъчно ми е малко, че дори след работно време не успявам да се видя с многото ми пациенти, които се записват за прегледи. Но имам прекрасни бивши колеги – лекари и медицински сестри, които продължават да поддържат високото качество на работа, което заедно постигнахме през годините в болницата. Радвам се, че там има и нови попълнения от млади и добри лекари и водещи специалисти от чужбина.

Сега, като кмет на Плевен, искам да постигна това високо качество на работа и в Общината, да си свърша както трябва работата, за която хората ми гласуваха доверие.

Интервю: 24 часа

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени