Connect with us

Импийчмънт

Близката до президента Весела Лечева, запазила марката „Движение Трети март“

Published

on

„Движение Трети март“ е регистрирано като търговска марка. Това се е случило по заявка на Весела Лечева, която е близка до президента Румен Радев, пише „Флагман“.

Справка в Портала за електронни услуги на Патентното ведомство показва, че заявката за регистрацията е направена на 4 август 2023 г. Припомняме, че в дните преди това се зароди спор дали националният празник да бъде сменен. Това бе предложено на първо четене в проекта за промени на Конституцията от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. В крайна сметка идеята отпадна, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даден на заден.

Весела Лечева бе министър на младежта и спорта в последните две служебни правителства, назначени от Румен Радев. Регистрацията на марката „Движение Трети март“ се е случило четири месеца след заявката й – на 5 декември 2023 г. Няколко дни след това тя обяви, че напуска БСП.

Припомняме, че на 18 август 2023 г. – две седмици след заявката на Лечева в Патентното ведомство, президентът държа патетична реч на паметника на връх Шипка.

„Днес слагаме край на обратното броене, на разпада и заявяваме, че България ще пребъде: република на равноправни и свободни граждани, които сами решават своето бъдеще. Националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да ни защитят от духовния и моралния упадък! Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет да бъде изтрита, а българската държавност – разградена!“, каза тогава Румен Радев.

През последните дни пък се разрази задочен вербален сблъсък през медиите между него и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

В него отново се повдигна въпросът дали Радев ще направи партия. Официално, той няма как да стори това. По Конституция държавният глава не може да участва в ръководствата на политически партии. Вторият и последен мандат на Румен Радев като президент изтича в началото на 2027 г.

В задачава се пита и дали атаката срещу него не е свързана с регистрацията на търговската марка „Движение Трети март“ и предположенията, че той все пак ще направи партия. Делян Пеевски вчера призова президента да подаде оставка и да се срещнат на политическия терен и то още на евроизборите.

Малко преди това след въпрос дали подготвя политически проект сега или в бъдеще Румен Радев обясни: „Всъщност цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Мога да ви кажа, че този хор на страха обедини не само партиите в „сглобката“, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверие. Но според мен е наивно да се мисли, че, като омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората. А хората са възмутени от цените, от схемите, от назначенията, от провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление, така че самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали; алтернатива, която да върне нормалността и европейската перспектива за България. В момента това, което използват, е добре позната техника: когато, след взаимното изпиране, не можеш да се отървеш от тежкото наследство и когато в момента има реални корупционни скандали, да създаваш фалшиви такива на друго място.“

На питане дали ще подкрепи създаването на такъв (алтернативен) политически проект, Румен Радев отговори: „Вече съм ви казал, че ако дам доверието си на някоя политическа формация, ще ви го заявя аз сам.“

Президентът уточни и че ще действа според Конституцията.

Весела Лечева не отговори след опит да се свържем с нея по телефона. Не е ясно запазването на „Движение Трети март“ като търговска марка има ли юридическа сила по отношение на политически партии.

През последните дни Делян Пеевски атакува и сегашния спътник в живота на Лечева – Сотир Ушев.

През 2020 г. бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров разпространи снимка, на която на една маса се виждат президентът Румен Радев, съпругата му Десислава Радева, Весела Лечева и Сотир Ушев, както и пловдивският бизнесмен Георги Гергов. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени