Connect with us

Импийчмънт

Гърми скандал: Радев отсвирил евродепутатите на БСП

Published

on

Въпреки нагласите, че на националния празник 3-ти март Румен Радев ще анонсира дългоочаквания партиен проект, президентът и този път е дръпнал ръчната спирачка на бъдещата си формация, научи Lupa.bg от запознати на „Дондуков” 2.

От този ход най-разочаровани били настоящите евродепутати на БСП, които се надявали на предстоящите евроизбори през юни да се прехвърлят в неговата листа и така да удължат престоя си в Брюксел с още поне пет години.

Държавният глава обаче ясно и категорично отсякъл, че сега няма готовност да стартира партията.

Всъщност той бил изключително недоволен от някои социалисти, пратеници в европарламента, и особено от Петър Витанов. Водачът на червената група участваше дейно в инициативата в защита на 3-ти март, но след това идеята рухна. Инициативният комитет за провеждането на референдум за запазването на 3-ти март като национален празник събра около 280 хиляди подписа, внесе заявление в Народното събрание, но впоследствие се отказа да продължи процедурата.

Радев не одобрявал постоянното вторачване на Витанов в БСП. „Пепи непрекъснато се занимава с драмите с БСП, той ляга и става само с това. А президентът очаква по-голямо разнообразие от теми и то такива, които са национално значими”, обясниха пред Lupa.bg хора от обкръжението му.

Самите евроизбори като процес въобще не представлявали интерес за държавния глава, защото не му носели нищо – той гледал на тях като на трамплин за личната кариера на определени лица и нищо повече.

Единственото, което можело да го провокира да даде зелена светлина за партийния проект били евентуални предсрочни парламентарни избори, където можел да разбърка картите на сглобката.

Освен това кръговете около президента далеч не били сплотени и той се чудел как да се справи с боричканията помежду им. Най-приближените му хора водели битка кои да намерят челно място в разните изпълнителни съвети на неродената формация.

Все пак изненади не били изключени с оглед на нарастващата активност на острието на ДПС Делян Пеевски. През последните седмици той демонстрира масирана и доста агресивна атака спрямо Румен Радев с цел да го извади от равновесие и да го тласне към някакъв импулсивен ход.

Един от най-лоялните на Румен Радев пък – бившият началник на кабинета му Иво Христов, също намекна, че е време за реален политически проект:

„Има необходимост от това Румен Радев да направи партия. Дори отдавна трябваше да бъде създадена такава партия. Българите имат нужда от алтернатива. Не става въпрос само за президентска партия – а изобщо за нови идеи и представителство“,

коментира той пред БНР буквално преди два дни.

Най-четени