Connect with us

Timeline

Кмет на БСП лъсна в скандал с хотелски комплекс

Published

on

„Прието е, че първите 100 дни на всяко ново управление служат за ориентир. За съжаление, новият кмет Христо Христов, който продължава порочното управление на предшественика си, се ориентира в корупционната обстановка много по-бързо.

Като човек избран и положил клетва да защитава интересите на гражданите смятам, че мълчах достатъчно, дадох много приятелски съвети и предупреждения, но не мога повече да мълча, защото интересът на гражданите на община Шумен за мен и моите колеги от гражданско сдружение „Гласът на Шумен“ е на първо място.
Поради тази причина днес съм подал сигнал в прокуратурата, тъй като финансовият интерес на общината ни не е защитен.

С решение на № 9303/05.10.2023г. на ВАС община Шумен по неволя придобива обратно 28,27% от собствеността върху сградата на хотелски комплекс „Шумен“, която е продала през декември 2006г. ВАС е отсъдил Общината да плати обратно на купувача „Уеб Финанс холдинг” АД 2 386 400 лв.. „Уеб Финанс холдинг” АД уж е купил делът на Община Шумен през 2006г. , но фактически никога не е влязъл в реално владение. Фактически, макар и продадена на трето лице, тази собственост продължава да бъде използвана единствено от „Мадара Интер тур“ АД, защото са били продадени идеални части. През всичките 17 години „Мадара Интер тур“ АД е била във фактическо владение на цялата сграда както и до момента тя е получавала пари, за това че я експлоатира като бизнес.

Общината не може да черпи права от собственото си виновно поведение спрямо Уеб Финанс холдинг АД, но спрямо Мадара Интер тур АД винаги може да се претендира за обезщетение.
Ако кметът на община Шумен не предяви претенции за обезщетение към Мадара Интер тур АД влизаме в хипотезата на безстопанственост!

В отговор на мое питане той заяви, че няма намерение да предявява претенции към никого, защото според него няма такова основание!
Цялото решение на ВАС, както и отговора на питането ми до кмета може да намерите в коментарите.
П.С.

Обърнете внимание на отговора на питането ми и отклоняването на въпроса в посока избягване отговорността на „Мадара Интер тур“ АД. На първия ми въпрос – Кой е бил във владение на имота след ирелевантно обяснение колко точно процента е делът на община Шумен, кмета Христов дори не ми отговаря на въпроса, а вместо това ми казва кой не е бил във владение (община Шумен), което създава впечатление, че той се опитва да избегне темата към кого общината трябва да предяви претенции. Чрез избягване същността и разликите на идеалната съсобственост в сравнение реалната съсобственост на недвижим имот се създава впечатление, че или кметът и юристите му не разбират каква е разликата между двата вида съсобственост или може би просто така им е по-удобно“, коментира общинският съветник Петър Петров, предава „19 минути“.

Най-четени