Connect with us

Нюзрум

Нинова категорична: Внасяме сигнал до КЗК и КРС за цените на мобилните оператори

Published

on

Недоволни от отговора на премиера акад. Николай Денков дали правителството ще предприеме нещо за увеличените цени на мобилните услуги, БСП ще се обърнат към други институции.

„Днес ще внесем сигнал до Комисията за защита на конкуренцията – дали мобилните оператори, които прилагат еднакви клаузи не създават пречка пред правилата за свободна конкуренция. Ще внесем сигнал в КРС, които одобряват общите условия на договорите на мобилните оператори. Има органи и начини това да бъде спряно“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. 

Тя подозира операторите в картел на цени. „Всички оператори вдигат цените като по команда, а потребителите нямат възможност да се защитят освен през КЗП. Подозираме и правителството в див лобизъм на гърба на хората“, ядоса се тя.

„През 2021 г. предприехме мерки, издадохме заповед и забранихме увеличението, което бяха предвидили. Допусна се предварително изпълнение на заповедта. Те обжалваха, съдът потвърди нашата заповед и попречихме да се вдигат толкова високо цените. Правителството не иска и не може да предприеме действия“, даде пример соцлидерката Корнелия Нинова.

Според нея Комисията за защита на потребителите е абсолютно блокирана – 3 ръководства спорят кое е легитимното. БСП са предложили на премиера да отмени уволнението на законно избрания състав, те щели да спрат делата и да се върнат на работа. Не го приеха. Не може да оставим хората без защита, заяви Нинова.

Според нея увеличението е с натрупване – миналата година 5%, а сега 7%. „След като в договорът пише, че автоматично се вдига цената с ръста на инфлацията, в кой друг закон или договори пише, че автоматично се вдигат заплати, пенсии и др. с ръста на инфлацията. Доходите изостават, а мобилните оператори и водата са на този принцип“, изтъкна Нинова.

А на критиката на Бойко Борисов за несменените регулатори, тя реагира: „Страда от амнезия. Сменихме ги. КЗП е с ново ръководство, но служебния кабинет ги уволни незаконно, защото те са с фиксиран мандат.“

На въпрос за престрелките между Борисов и Денков, Нинова заяви, че двамата са „толкова елементарни“. „Прилича на спор кой е по-близък до сърцето на партньора. Борисов като някакво ревниво девойче защо не е включен в пътуването. Кой е бил до камината – може ли с това да занимават целия български народ?“, попита тя. И призова „да не се занимаваме с тяхната ревност помежду им кой е по-по-най“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени