Connect with us

Нюзрум

Лечева ще стреля вляво, излиза от рамката „подставено лице“ на Радев

Published

on

Весела Лечева регистрира партия “З март”. И понеже тя излиза от тясната рамка “подставено лице”, вероятно за сцената се готви нова лява партия, пише „24 часа“.

Неин симпатизант със сигурност ще бъде президентът Румен Радев, но доколко той ще го демонстрира и публично, ще се разбере, след като се види кои от близкия му кръг се идентифицират с тази политическа сила.

Неин критик със сигурност ще бъде Корнелия Нинова, но нивото на емоции между двете лидерки ще се усети, ако и враговете на лидерката на БСП припознаят Лечева.

Почти поравно активният живот на Весела е поделен между спорта и политиката. И все пак стрелбата (засега) печели – четвърт век.

Бившата двукратна олимпийска вицешампионка по спортна стрелба и петкратна световна шампионка е председател на българската стрелкова федерация, член на комисия на МОК и казва, че олимпийската 2024-а е изключително важна за нея.

22 години бе в БСП, но през декември я напусна

Направи го по най-щадящия и достоен начин – за себе си и другарите, без жлъчни думи, въпреки грубите стрелби срещу Лечева през годините. При непоклатимите ѝ позиции в търновския край и чудесата, които прави там като изборни резултати, червената централа все пренареждаше листата срещу волята на местните партийци и бявно я принуди да се откаже от депутатство.

Напускането на БСП съвпада с периода, в който

патентното ведомство регистрира две марки на името

на Лечева – “Движение Трети март” и партия “3-ти март”.

С което гаданията за каква алтернатива говори Радев май приключиха. По всичко личи, че политиката ще е наравно със спорта в живота на Лечева, а 2024-а ще е наистина напрегната, но не само заради олимпиадата.

Регистрацията на ПП “3-ти март” в Патентното ведомство е от 5 декември 2023 г. Лечева бе съпредседател на инициативния комитет за запазване на националния празник, възникнал след първоначална идея 24 май да е новият национален ден.

“3 март е червената линия на нашето търпение

…Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет – изтрита, а българската държавност – разградена”, предупреди президентът от връх Шипка миналия август.

И оттогава очакването е “народното движение” да роди партията му. Пръв детайли издаде бившият шеф на Стратегическия съвет на президента Александър Маринов, че в основата ѝ ще бъде комитетът “Трети март”.

Заявката за партия “3-ти март” е подадена около 15 дни преди Радев да говори от Шипка, показва справка в Патентното ведомство. Документите са подадени от Лечева на 4 август 2023 г. и тя е запазила марката за следващите 10 години. Точно по същото време регистрира и марка “Движение Трети март”. Самата Лечева е извън страната.

С новината, че тя е носителят на марката, политическият пъзел започва да се намества

Досега неофициални източници посочваха Гълъб Донев като най-доверен и лоялен на Радев за подобен проект – експерт, бивш служебен министър-председател, премиер в сянка от сбирките на бившите служебни министри, за които президентството информира с официални съобщения. Виждаха Донев “преходен лидер”, защото очакванията бяха, че

Радев ще чака подходяща взривоопасна ситуация, за да излезе за втори път с вдигнат юмрук

от президентството, но вече без да се връща в него. Дори юристи се заровиха да проверяват дали Илияна Йотова може да продължи президентския мандат в идните 3 години. И атаките, които започнаха в сайтове срещу вицепрезидента, доказват, че някои посветени в новото партийно строителство не са били доволни, че Йотова като изявен политик може да се окаже първата жена-държавен глава у нас.

Затова и неофициални говорители на Радев започнаха да дават “заден” за негово предсрочно напускане на “Дондуков” 2.

Бившият говорител на служебните кабинети Антон Кутев прати послания към обществото – че Радев е институционален човек, остава докрай на поста, на който го е пратил народът, но политическа алтернатива ще има.

Какво може да направи като начало една алтернатива? Например да изстреля достойни хора в Брюксел на европейските избори през юни, мерейки така своята първоначална тежест.

На тях ГЕРБ и ДПС имат неприкосновена територия като електорат, но в ПП-ДБ се очертават поредни напрежения за листата, БСП е все така люспеща се, а първият пробив на “Възраждане” в Брюксел не е толкова сигурен въпреки вълната евроскептици и националисти в ЕС.

Тоест има ниша още сега за новия проект, но и подготвени кандидати – настоящите леви евродепутати начело със Сергей Станишев, съпредседседателя на комитета “Трети март” Петър Витанов и бившия шеф на президентския кабинет Иво Христов, бившия служител н екипа на Радев – журналистката Елена Йончева, чийто път към листата на БСП е затворен.

Нищо чудно самата Лечева, която определено има и международен авторитет, знаково да оглави подобна листа, ако хипотетично предположим, че партийното строителство финишира за юнския евровот.

Темата “партия на Радев” буквално закипя, след като шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова президента да излезе на политическия терен. И така ускори “осветяването” на най-близките около Радев. Например, Николай Копринков и сочения за “президентски човек” Сотир Ушев – мъжа до Лечева.

Но докато Копринков е щатен секретар на държавния глава и би било наистина скандално да раздава постове и икономически облаги в държавата, то Ушев е бизнесмен и без кресло във властта. Но пък Лечева чрез него е удобна мишена.

“Вече забравих, че съм била спортист, политик, председател на Държавната агенция за младежта и спорта… Трябва да отговарям само на изключително грозни въпроси за личния си живот”, казва тя преди 10 години, когато изневерила на своята сдържаност и е потвърдила публично, че след първите 5 години кома на съпруга ѝ Манол Велев има до себе си друг мъж – бившия шеф на Националния осигурителен институт Ушев.

Манол бе прострелян пред офиса си в центъра на София през юли 2007 г.

“Не мислите ли, че Господ ви наказва?”, попитала я известна тв журналистка

и Лечева не може да повярва, че дамата намира за човешко да зададе такъв въпрос.

През онези години е признавала и че е уморена и омерзена от опитите да ѝ се вкарат в устата имена на поръчителите на покушението срещу Велев. Никога не е спирала да повтаря, че той е голямата любов в живота ѝ. В крайна сметка Лечева бе в основата на повдигането на обвиненията за поръчителство на Васил Божков.

След ада на покушението и прибирането на съпруга й у дома, където животът му се поддържа от апаратура, Весела се самоизолира и след мандата в ДАМС разрежда обществените прояви с изключение на спортни.

Всъщност тя и Сотир са по едно и също време във властта – в правителството на Сергей Станишев. Тогава нямат идея, че ги чака общо бъдеще и в личен план.

Лечева бе сред критиците на Станишев,

когато отказа да подаде оставка като лидер, но за да не вреди на БСП, се поотдръпна от политиката.

Зае страната на президента Георги Първанов в голямата червена война, но не го последва, когато направи АБВ. Винаги – до миналия декември, е оставала свързана с партията си и едно от знаковите ѝ лица. Диалогична, но и доказан боец за каузи. На парламентарните избори през 2014 г. сама пожела да е последна в листата във Велико Търново, но избирателите я изстреляха начело с най-много личен вот. През 2017 г. лявата листа начело с Лечева стана първа сила в района, спечели 3 мандата и би с 4000 гласа ГЕРБ в най-силните години на партията на Борисов. През април 2021 г. пак е първа по преференции. На следващия предсрочен вот на 11 юли се отказва от участие, след като пленумът праща за водач младата шумна звезда на БСП Явор Божанков (днес преминал в “Промяната”), въпреки че местните социалисти искат Лечева.

Тя им благодари от сърце и си спести репликите към Нинова. Пак от лоялност, а не защото няма смелост – напротив, винаги го е правила.

Изправяла се е и срещу лидери на партията си, и срещу премиери. Не са много политиците, които могат да си го позволят. Но обида по адрес на опонент май не се е чувала публично. Впрочем противно на политическата логика само добри неща за нея е казвал и спортният министър на ГЕРБ Красен Кралев.

Като шеф на ДАМС тя помага за старта на кариерата на Григор Димитров. През 2007 г. 16-годишният талант получава за първи път помощ от държавата, след като Лечева променя правилата и създава нова програма, за да му я осигури. И Цвети Пиронкова е вкарана в програмата за талантливи деца към федерацията по тенис. “Научи се да плуваш”, “Научи се да караш ски” и “Спорт за децата в свободното време”, лансирани от Лечева, се развиват и днес.

Никога не е била в хора на истерично воюващите от парламентарната трибуна. Прави подготвени и прагматични предложения. В старата столица е сред най-големите лични дарители, с години помага тихо на църкви, спортни отбори, болници, за лечение на хора. Стана депутат вече реализирана – с шампионските си титли, професия, обществено призвание, научно звание и внушителен бизнес, с който днес се занимават брат ѝ и единственият ѝ син.

Баща ѝ е отличен като най-добрия треньор през 2007 г., когато в международната федерация правят топ 10 на най-добрите стрелци на столетието. А

Весела е посочена за №1 с пушка

измежду световни, олимпийски шампиони и още десетки състезатели.

“Трябваше да си получа наградата точно след случая с Манол. Не отидох, счетох, че трябва да съм до него, вместо да взема този изключително престижен приз. Никой не го отрази от медиите. Казвам го не защото сега съм решила да се похваля, а защото си мисля, че и нещо добро може да се каже за мен. 25 години от живота ми са минали в спорта и ми се струва, че не би трябвало с лека ръка това да се зачерква от някои идиоти. Извинявам се, но мога да използвам и по-тежка дума, когато място намират само писания с кого си ляга Весела Лечева. Ами правя това, което и всички хора – работя, събирам се с приятели, гледам филми. Не убивам, не крада, не върша престъпления. Със Сотир не се крием”, коментира с горчилка тя, когато връзката ѝ с Ушев не слиза от жълтите медии. Покрай “3-и март” явно мъжът до нея пак ще получи централна роля в тях.

Сотир Ушев напусна публичната сцена през 2010 г.

след скандал. Беше нищен за служебни злоупотреби, направиха му и лична данъчна проверка, а той влезе със сърдечна криза в болница. Проверката го оневинява, за кратко работи в Националната следствена служба, освободен е и започва да помага в туристическия бизнес на Лечева в Гърция.

Роден е през 1960 г. в Сатовча, 20 г. работи в Строителни войски след Висшето военнотранспортно училище, после завършва международни отношения в Киев и социален мениджмънт в УНСС. Във властта влиза случайно – приятелят му Николай Ангелов, шеф на Агенцията за социално подпомагане по времето на Христина Христова (при царя), го кани за шеф на инспектората с идеята, че е човек на реда и ще затегне редиците. Сотир бързо напредва, става заместник на Ангелов, после и шеф на Агенцията по заетостта. Следващата социална министърка Емилия Масларова го оставя на поста при тройната коалиция. Малко преди края на мандата по нейно предложение парламентът го избира за шеф на НОИ. Синдикатите обаче скачат, че е чужд на пенсионната система, а ГЕРБ предизвиква серия проверки. Обвинява го, че направил “златни” тоалетни след скъпи ремонти в Агенцията по заетостта, използвайки обръчи от близки на властта фирми. Подава оставка от НОИ. Приключва културно и дългогодишния си брак, от който има син, и продължава да се радва на внука си, кръстен на него.

С Лечева се познавали отдавна, но искрата пламва в началото на 2012-а. Подробностите така и не стават публични от уважение към предишните половинки и особено към Манол Велев. “Много се е променил, изглежда щастлив. Заслужава, защото преживя доста и покрай болестите на баща си, брат си и близките на жена си – той е отговорен човек и изнесе на гърба си всички грижи по тях”, описват тогава Ушев негови приятели. Умеел да прави добри купони, танцува перфектно, обичал да пътува, да чете, луд цесекар. Най-ценното му качество обаче било, че е човек, на когото може да се разчита

Дали и Румен Радев разчита за нещо на него, е в сферата на конспирациите, но със сигурност Лечева ще разчита на подкрепата у дома в новото състезание – политическия проект “3 март”, когато и да се случи той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени