Connect with us

Гербери

Денков ще се размине с така желания пост! Ето чие име обсъждат за външен министър след ротацията

Published

on

Името на Марин Райков за външен министър след ротацията се обсъжда на различни нива в некоалицията, научи Епицентър бг.

Както вече написахме вчера, между премиера Денков и вицепремиера Габриел е възникнало разногласие кой да бъде първи дипломат след ротацията.

Габриел настоява категорично да запази този пост и да го съвместява със задълженията си на премиер.

Същото искал и Денков – да бъде вицепремиер и министър на външните работи. Това е създало сериозно напрежение в сглобката, тъй като нито ГЕРБ-СДС, нито ПП-ДБ отстъпват от позициите си.

ГЕРБ се опира и на управленската програма, където изрично е записано, че след ротацията Денков ще се върне като министър на образованието.

Мария Габриел е заплашила с оттегляне от българската политика, ако й бъде отнето Външно министрество.

Засега финално решение няма, но на масата на преговорите се слагат и други имена с цел да се постигне консенсус.

Такова име се оказва на дългогодишния дипломат и в последните 20 години посланик на България във възлови европейски столици Марин Райков.

Преди два дни бившият външен министър Надежда Нейнски намекна, че за първия пост във Външно е най-добре „да се отвори ветрилото“ и да се намерят „хора, които допълнително да подпомогнат работата в правителството, а не да се концентрира в една личност“.

“Защото ако сега започнат отново да се търсят хора и да се питаме кой и по какъв начин да го разпределим, това ще бъде още един допълнителен удар върху авторитета им“, каза тя пред бТВ и изрази надежда решението да не се взима чак сега, а да е било взето още преди няколко месеца.

Бившият министър на образование проф. Тодор Танев обяви в неделя пред Георги Любенов по БНТ, че именно Марин Райков ще стане външен министър.

Марин Райков е бивш служебен премиер, назначен през 2013 година от Росен Плевнелиев. Тогава съвместяваше и поста на външен министър.

Марин Райков влиза в политиката през 1998 г., когато става заместник на външния министър Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор бе балканската политика на България.

В периода 2001-2005 г. Райков е посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията.

През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов.

От 2010 г. за втори път е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция.

От 2013 г. до 2019 г. е посланик в Италия.

От 2019 година е посланик на България във Великобритания и мандатът му вече изтича.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени