Connect with us

Timeline

Евгени Петров взриви мрежата: Главният прокурор никога не е бил фаворит на лидера на ГЕРБ

Published

on

От Фейсбук профила на журналиста Евгени Петров

Некои съображения около искането за оставка на Гешев.

Първо – внушението, че ГЕРБ са го „предали“ и т.н. са дълбоко погрешни. Крайната дума има ВСС и това е за да не могат политиците директно да се месят в съдебната власт. На два пъти вече отхвърлят такива предложения.

Второ – предателството означава силна взаимосвързаност между Гешев и Борисов преди това. Ако защитавате тази теза, значи защитавате опорките на ПП/ДБ, които твърдят същото от години.

Трето – намерението на Мария Габриел спрямо Гешев разрушава мита, че главният прокурор пази гърба на Борисов за чувалчета, пачки, кюлчета и един малък квартал в Барселона. Само това е достатъчно да се почерпите, вместо да критикувате.

Четвърто – сагата около данъците на Черепа са си провал. Голям, скъп и незаобиколим. Да се разследва колкото трябва.

Пето – Нито Борисов е собственост на Гешев, нито обратното. Запознати ще ви кажат, че главният прокурор никога не е бил фаворит на лидера на ГЕРБ.

Шесто – ВСС в момента се състои от 22 души без Гешев, три места са непопълнени. За освобождаването на главния прокурор са необходими 17 гласа. Прокурорската квота е от 11. Няма как да мине, освен ако прокурорите не решат друго. В анкета на НОВА 80% от гласувалите също смятат, че ВСС няма да освободи Гешев.

Седмо – напълно разбираемо е да има разочаровани фенове на ГЕРБ. Когато коментирахме, че ще трябва да има компромис и от двете страни, за да се развърже възелът, напомняхме, че това ще стане с известна загуба на електорат. И в реалната война има жертви. Магията на добрия управленец е да ги сведе до минимум.

Осмо – всички ние мерим поведението и решенията на нашите политически фаворити според собствените си представи за правилно-неправилно, морал и информираност. В този смисъл – ние не знаем, но решението за Гешев е взето не само от Габриел, а и най-вероятно не само от Борисов. По-сложно е.

Девето – мисли повече и оглеждай ситуацията от всички страни.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени