Connect with us

Нюзрум

Харалан избухна и нахока ПП! Ето коя е най-голямата им полза от управление с ГЕРБ

Published

on

Опит да се покаже характер и опит да се проучат нагласите. Очевидно не предизвиква възторг този списък. Това заяви пред Nova News социалният антрополог Харалан Александров по повод изтеклия списък с предполагаеми кандидати за министри в бъдещ кабинет с евентуален мандат на ПП-ДБ.

„Забелязваме обнадеждаващи признаци на нормализация в последните една-две седмици. Да приемем, че политиците правят това добронамерено“, предложи той.

„Споделям мнението, че при тази радикализирана среда и тези радикализиран ядра, които възникнаха не без участието на т.нар. градска либерална десница, те до голяма степен са заложници на тези настроения“, каза той и посочи в колко неизгодна позиция са хората, опитващи да балансират.

„Аз много съчувствам на хората, които се опитват да го правя. Такъв човек е Христо Иванов. Той се опитва това да го прави. Той заслужава похвала заради неговата героична и трагична позиция“, заяви Александров.

По думите му, съпредседателят на ДБ се намира в депресивна позиция – да признаваш как стои реалността и да се опитваш да придвижваш нещата.

„Той много се различава от приятелчетата от ПП, които са политически авантюристи. Те дойдоха на вълната на недоволството“, посочи Александров и добави: „Това, което той се опитва да направи, е да изтъкне всички ползи, които имат участниците в този преговорен процес от успешното му приключване“.

Той посочи, че от това ползите за ГЕРБ са очевидни. „Много ползи биха извлекли и ПП. Биха спечелили, ако управляват с такива опитни хора като ГЕРБ и ДБ. Те най-накрая имат шанс да се научат на политика. Те показаха, че не могат“, смята анализаторът.

„Да приемем че тези хора са достатъчно интелигентни, че да видят ползите не само за себе си, но и за обществото“, призова той. „Изключително безотговорно да бъде пропиляно от келешлък това нещо“, заяви той.

Социалният антрополог беше категоричен: „Опитът да бъде преборен Бойко Борисов чрез конфликт е обречен, защото той е много по-добър войник от противниците. И това е еволюционен факт“.

„Бойко Борисов е мощен дебел, голям горски вълк, много нахапан, с много белези, който ще ги отнесе“, изтъкна Александров и добави, че „вълкът ги кани в момента да станат част от неговата глутница. Забележително е, че се опитва да ги наставлява, поучава, да флиртува с тях и да ги учи“.

Александров заяви, че ПП трябва да осъзнаят, че чрез конфликт с ГЕРБ нищо няма да стане: „Да мирясат, да кротнат и да тръгнат по този път заедно с хората, които са го извървели. И да спрат да бъркат приятелите си с враговете си“.

По отношение на настроенията в обществото той каза: „Гняв има, фрустрация има, желание за промяна има. Хората в никакъв случай не искат да се върнат към ситуацията от преди“.

По повод скандала в Народното събрание между Костадин Костадинов от „Възраждане“ и Манол Пейков от ПП-ДБ за писането с „къси букви“ той предложи: „Хората, които си мерят съответните букви, да се съберат и пред комисия от експертни лица да демонстрират кой има по-дълга буква. И може би това ще ги успокои“.

„Не е парламентът мястото, където трябва да се водят тези заигравки. Към момента те работят само за „Възраждане“, допълни сериозно социалният антрополог.

Най-четени