Connect with us

Нюзрум

Родителите ликуват! Министър Гвоздейков обяви дълго чакана новина

Published

on

141 млн. са средствата за карти с намаления за обществения транспорт, а 188 млн. лева са предвидените субсидии в Бюджет 2024 за градския транспорт във междуселищните транспортни връзки. Това съобщи на брифинг в МС министърът на транспорта Георги Гвойздейков, предава financialtribune.bg

„Децата до 14 навършени години ще пътуват безплатно в градския транспорт, досега това право имаха само децата до 7 години“, обясни Гвоздейков и допълни, че децата до 7 навършени години ще продължат да пътуват безплатно в междуселищния транспорт, а децата от 7 до 14 навършени години ще ползват 50% намаление на билетите.

Досега това важеше само за децата от 7 до 10-годишна възраст.

По думите на транспортния министър задължителното намаление на картите за градския и междуселищен транспорт за пенсионери и учащи се увеличава от 20% на 50%. Като от преференциални цени на билетите вече ще могат да се възползват и хората с увреждания, които имат намалена трудоспособност до 70%. Те ще имат право на отстъпка, както за градските транспортни линии, така и за междуселищните в размер на 25%.

„Всички тези промени влизат в сила от 1 февруари 2024 година, като призоваваме общините и общинските власти да разработят актуализация на техните нормативни документи и да публикуват предстоящите промени за обществено обсъждане в оставащите дни до края на 2023 година“, уточни министърът на транспорта.

Хората, които вече имат закупени годишни карти за обществения транспорт ще имат право да ги преиздадат, за да се възползват от новите по-изгодни условия, които влизат в сила от 1 февруари 2024 г.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени