Connect with us

Парламент

Извънредно от НС: Депутатите решиха за националния празник на България

Published

on

3 март окончателно остава национален празник на България. Това реши парламентът при разглеждането на конституционните промени днес, предава БЛИЦ.

Припомняме, че първоначално ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагаха 24 май да стане официалния национален празник на България. Решението бе посрещнато с множество критики от обществеността. В крайна сметка ГЕРБ-СДС и ДПС се отказаха от промяната. 

То бе отхвърлено единодушно и от комисия при разглеждането на промените на второ гласуване през уикенда, а това се случи и днес при гласуване в зала.

С гласуваните днес на второ четене промени в Конституцията прокуратурата и следствените органи ще бъдат в системата на съдебната власт. По този начин ще се гарантира независим съд и отчетна прокуратура.

Депутатите решиха още председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да имат право само на един мандат за срок от 7 години. Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години, без право на повторно избиране.

В новите текстове, записани в Конституцията, Висшият съдебен съвет се разделя на две – Висш съдебен съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове, от които повечето – 6, избирани от НС.

Според закона, за да станат окончателни измененията в Конституцията, те трябва да бъдат приети и на трето четене. То ще се състои в сряда, като депутатите ще гласуват поименно.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени