Connect with us

Нюзрум

Лъсна сделката заради която Рюте ни пуснал в Шенген

Published

on

Страх да не изпусне мечтания пост шеф на НАТО тресе отиващият си нидерландски премиер Марк Рюте, затова е склонил да ни пусне в Шенген. Това споделиха пред Lupa.bg наши евродепутати. Всъщност холандецът изобщо не бил променил позицията си спрямо България, но прагматично пресметнал кое решение му носи по-голяма изгода.

Преди дни холандското правителство изненадващо направи завой спрямо България и българският кабинет веднага обясни ситуацията с високата оценка за правителството Денков. Съпредседателят на ПП Кирил Петков веднага се похвали:

„Поздравления за успеха на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и за всички, които с екипна работа допринесоха за това. Благодаря на Марк Рюте, че повярва в силата на нашата политическа воля“.

Финансистът Георги Кадиев обаче моментално попари ентусиазираният му пиар опит.

„Не, Киро, не. Нещата са съвсем прозаични и нямат нищо общо с това как Нидерландия високо цени работата ни. Като премиер на Нидерландия Марк Рюте 12 години ни спира, сега иска да стане шеф на НАТО и го е страх да не го блокираме, а имаме това право. Просто лицемерно си купува поста. Всичко е обикновен алъш-вериш.“

Пратениците на България в Брюксел също обясниха пред Lupa.bg, че в случая става въпрос само и единствено за сделка.

„Рюте е готов на всичко да поеме руля на НАТО и за тази цел му е нужен гласът на България. Иначе хич не е впечатлен от нашето правителство”, коментираха те.

Другият тънък момент е, че Марк Рюте дава това обещание в качеството си на министър-председател в оставка и няма никакви гаранции, че следващото редовно правителство на Нидерландия няма да направи крачка назад и пак да ни върне на опашката.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени