Connect with us

Нюзрум

„Заплахата за националната ни сигурност остава“: Тагарев с големи новини, питал е и Радев

Published

on

През първото тримесечие на 2025 година трябва да дойдат първите самолети F-16. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Двата кораба са в строеж. Единият вече е на вода. „Страйкърите“ трябва да почнат да постъпват от средата на 2025 г. В едни кратки срокове ние ще видим българската армия преобразена“, посочи Тагарев.

„Взели сме решение в Министерски съвет и сме предложили на президента Румен Радев да издаде указ за нов мандат на адмирал Емил Ефтимов“, каза Тагарев.

„Нещата никога не се случват от днес за утре в сферата на отбраната. Кабинетът има много ясна и последователна политика за укрепване на отбранителните способности. Има един план за нарастване на разходите от 2018 година и нашият кабинет следва твърдо този план и през тази година заложените разходи за отбрана и за следващата целта вече ще бъде постигната и надмината. Заложени са над 2,05% от БВП за отбрана и това ни дава възможност да инвестираме много сериозно и в хората и във въоръжение и техника. Тази година в сравнение с миналата бюджетът за отбрана е с 800 млн. лв. по-голям. Догодина ще бъде с 800 млн. лв. по-голям от тази година. Тоест имаме много голям ръст на бюджета за отбрана, което ни дава много солидна основа за изграждане на отбраната на страната“, така министърът на отбраната коментира бюджета за отбрана.

„Заплахата за националната ни сигурност остава (бел. ред. от войната в Украйна). Рисковете за нас си остават. Големият проблем е, че ако Русия надделее в тази война, всички оценки са, че ще минат много малък брой години и ще продължи агресивната политика и спрямо други страни. Това обяснява нашия стратегически интерес Украйна да победи в тази война, да възстанови своята територия и независимост, като най-основната заплаха срещу руската заплаха“, така Тагарев коментира войната в Украйна.

„Наш вътрешен въпрос е какво ще правим с този паметник, макар че „паметник“ не е вярното име, тъй като тази конструкция в центъра на София, не е свързана с военни действия. Абсолютно категорично не е военен паметник“, така министърът на отбраната коментира демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени