Connect with us

Нюзрум

След 2 часа в „Пирогов“: Здравният министър плаши и други големи болници

Published

on

Министърът на здравеопазването Христо Хинков се срещна с директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, както и с работещи в лечебното заведение. Два часа след срещата министър Хинков каза пред журналисти, че са обсъдени финансовото състояние и статутът на болницата.

„Дължах тази среща на ръководството и на работещите в лечебното заведение“, каза здравният министър и допълни, че ситуацията към момента е такава, тъй като е бил длъжен да реагира по този начин, след констатациите в одитния доклад. „В противен случай щях да бъда обвинен в бездействие“, посочи още Хинков.

„Болница „Пирогов“ е в стабилно финансово състояние и ще продължава да обслужва всички нуждаещи се пациенти“, каза директорът на болницата д-р Димитров. „Ще изчакам да завършат проверките на Агенция за държавна финансова инспекция и на прокуратурата, и ако бъдат открити нарушения, ще си понеса наказанието“, добави той.

По думите на министър Хинков в откровения диалог са обсъдени проблемите на болницата и всички бъдещи планове за укрепване на лечебното заведение, включващи превод на над два милиона лева, както и това, че трябва да се направи всичко възможно, за да се реши сериозният проблем, свързан със статута на „Пирогов“.

„Намираме обща допирна точка в разговорите и това е „Пирогов“ – трябва да се запази имиджът на „Пирогов“, каза още министър Хинков. „Подкрепям мнението на д-р Димитров, че такива смени разтрисат болницата, но аз нямам друга опция, освен това, което съм направил“, каза още министър Хинков. Оттук нататък други институции ще решат бъдещето, добави той.

На заседание на парламентарната комисия през миналата седмица депутатите възложиха на министър Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава д-р Димитров от директорския пост. Тогава той каза, че по казуса ще се консултира с юристите на Министерския съвет, а днес посочи, че е подал тази сутрин запитването си и очаква отговор до края на тази седмица.

„Пирогов“ ще получи два милиона лева, които са транш заради забавен, но вече извършен ремонт на Клиниката по урология, каза д-р Димитров.

В отговор на въпрос дали поддържа мнението си за завеждане на колективен иск срещу министър Хинков за обида и уронване на авторитета, както и на личен иск, д-р Димитров каза, че това е решение, което ще бъде взето от работещите в болницата и от него, когато компетентните органи покажат резултатите от проверките.

„Започнали са проверки и в други големи държавни болници“, каза още министър Хинков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени