Connect with us

Импийчмънт

Радев в жестока атака: Нинова, недопустимо е за вицепремиер! Петков да спре да пазарува депутати

Published

on

Инвестиционният фонд на инициативата „Три морета“ направи своята първа, голяма пряка инвестиция в България придобивайки значителен дял от пристанище „Бургас“. Това каза президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

Порт Бургас е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора и придобиването ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион.

Вноската на България в този фонд е 20 млн. евро, а тук става въпрос за пъти по-голяма инвестиция.

„Аз съм казал, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил 3 служебни кабинета и трите се справиха. Въпросът не е в служебните кабинети, а партиите да проявят отговорност. Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават много важни предизвикателства. Те не могат да избягат от тях. Изборите са крайният вариант. Рано е да мисля на кого ще дам третия мандат“, каза той. 

„Наистина се учудвам и има представители на правителството, които правят изявления, които не съответстват на отношенията правителство – парламент“, обясни държавният глава.  

„Рамковата позиция е направена през 2019, а после подкрепена от НС. Министерски съвет, в резултат на експертизата, ако ще актуализира, да актуализира рамковата позиция със свое решение и да я изпрати в парламента и той да я одобри. Не обратното. Това води до блокаж и невъзможност да се вземе решение. Органът, който трябва да вземе това решение е МС. Не трябва да се спекулира. Предложенията по френското председателство са най-справедливи и най-добрите до момента. От една година настоятелно се боря“, каза президентът. 

Той изтъкна, че не се говори за българско малцинство, а равноправие и копенхагенските критерии го изискват. 

„Няма абсолютно никакво време. Вдигането на ветото няма как да стане сега, защото този протокол трябва да бъде приет от българския парламент и парламентът на РСМ“, каза Радев.

„Г-жа Нинова демонстрира непознание на процесите, за които говоря, а това е недопустимо за вицепремиер. Къде сте видели, че заставам до ГЕРБ и ДПС? Това е абсурдно. Знаете мнението ми за управляването на ГЕРБ. Къде са били тогава и какво са правили. Не мога да приема открити призиви към политическо номадство“, посочи той, удряйки по мръсното жеание на Кирил Петков да си напазарува нови депутати.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени