Connect with us

Импийчмънт

Капан в Конституцията може да свали Радев от власт?

Published

on

Президентът Румен Радев хипотетично има право и може да поеме риска да не одобри състава на служебен кабинет, предложен му от избрания за премиер. Но все пак ще положи усилие да има правителство. 

Тази хипотеза обясни специалистът по конституционно право Орлин Колев в интервю пред БНР. 

Оказва се, че след конституционните промени, в които се посочва кои могат да бъдат служебни премиери, не е ясен статутът им след приключването на служебния кабинет.

„Не бих драматизирал и мисля, че от посочените за служебен премиер ще се намери някой да поеме поста. Но ако откажат, то настоящото правителство с Денков ще продължи да упражнява функциите и правителството в оставка няма да бъде освободено„, коментира Колев. 

И обясни:

„Сега президентът, за да изпълни изискването на Конституцията, следва да осъществи контакт с посочените лица, които могат да бъдат премиери, и да ги помоли да поемат поста на премиер на служебен кабинет„, коментира специалистът по конституционно право. 

Колев коментира, че „президентът следва да одобри предложения от премиера състав за служебен кабинет“. 

„Хипотетично има право да не го одобри, но в този случай ще бъде изправен пред хипотезата на нарушаване на Конституцията. Президентът по свое усмотрение може да поеме този риск, но все пак да се положи усилие за образуване на служебно правителство. А такова може да се постигне между бъдещия премиер и президента, и то да бъде базирано на едно взаимно одобрение от двете страни“, обясни Орлин Колев.

По думите му, ако президентът не подпише предложеният състав за кабинет, може да се стигне до процедура по импийчмънт.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени