Connect with us

Импийчмънт

„Домовата книга“ на Радев май се изчерпва. Тази жена ли ще избере за служебен премиер?

Published

on

Управителят и подуправителите на Българската национална банка (БНБ) са подали запитване до Европейската централна банка (ЕЦБ) и са получили отговор, че не могат да съвместяват двете длъжности – със служебен министър-председател.

До един човек ли се сведе „домовата книга„, от която президентът Румен Радев ще избира служебен министър-председател?

Става дума за зам.-председателя на Сметната палата Горица Кожарева, уточнява „Епицентър“.

„За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник“, категорична е конституцията.

Това са:

Росен Желязков – председател на Народното събрание

Димитър Радев – управител на БНБ

Андрей Гюров – подуправител на БНБ – Управление „Емисионно“

Петър Чобанов – подуправител на БНБ – Управление „Банково“

Радослав Миленков – подуправител – Управление „Банков надзор“

Димитър Главчев – председател на Сметната палата

Горица Кожарева – зам.-председател на Сметната палата

Тошко Тодоров – зам.-председател на Сметната палата

Диана Ковачева – омбудсман

Елена Чернева-Маркова – заместник-омбудсман

Росен Желязков и Димитър Главчев са ярки политически фигури, свързани с ГЕРБ.

Ръководителите на БНБ пък са ангажирани с приемането на еврото и едва ли би било уместно в критичните дни на финалната права по присъединяването към единната европейска валута да се обезглавява някое от основните звена в централната банка.

Управителят и подуправителите на БНБ са подали запитване до ЕЦБ и са получили отговор, че не могат да съвместяват двете длъжности – със служебен министър-председател. Което поставя въпроса кой в началото на 6-годишен мандат на такава престижна висока позиция би отстъпил за съмнителната чест да бъде служебен премиер, който да се занимава само с организирането на изборите“.

Централната банка има трима подуправители: Андрей Гюров, който беше част от ръководството на „Продължаваме Промяната“, Петър Чобанов, финансов експерт от редиците на ДПС и третият подуправител – Радослав Миленков, който беше избран за подуправител на БНБ с гласовете на ГЕРБ, Патриотите, ДПС и „Воля“ в отсъствието на групата на БСП.

И така остават заместниците в Сметната палата – Горица Кожарева и Тошко Тодоров. И двамата имат дълги професионални биографии – дори и да са свързани с някоя партия, това е известно само в много тесни среди.

Горица Кожарева е зам.-председател на Сметната палата още от 2015 г., когато е избрана със 144 гласа от тогавашното мнозинство ГЕРБ, РБ, АБВ и с подкрепата на ПФ. Съпруга е на бившия член на ВСС от Прокурорската колегия Михаил Кожарев.

Тя беше и изпълняващ длъжността председател на институцията след свалянето на тогавашния Цветан Цветков, отстранен с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. 

В палатата Кожарева ръководи одитни дирекции, финансови одити и одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз. Председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата, координатор на дейността и връзките на палатата с Борда на одиторите за НАТО.

Преди Сметната палата кариерата й е преминала в НАП, „Булгаргаз“ и банковата сфера.

Тошко Тодоров също е избран на поста си през 2015 г. Зад кандидатурата му застават от ГЕРБ, РБ и АБВ с подкрепата на ПФ.  

В Сметната палата Тодоров идва от НАП, където от август 2009 до май 2012 г. е заместник-изпълнителен директор. Той е магистър по икономика и управление на селското стопанство, работил е като счетоводител, но най-голям професионален опит трупа на различни нива в данъчната администрация.

Но в миналото на Тодоров излизат „скелети в гардероба“.

Името на Тошко Тодоров нашумя през 2009 г. след дебата в предизборната кампания между Бойко Борисов и премиера тогава Сергей Станишев, където той беше част от икономическия екип на ГЕРБ. По това време наяве излезе и информацията, че Тодоров е бил консултант на ДАНС.

Тодоров в миналото е бил шеф на данъчните в Добрич, но заради дейността му градът е бил залят с позиви с искане на неговата оставка. Официално той напуска НАП – Добрич заради неразбирателство с тогавашната шефка на агенцията Мария Мургина.

Но в публичното пространство се появява и друга информация, свързана и с факта, че през лятото на 2005 г. е открита стрелба по къщата му. Тогава МВР констатира, че инцидентът вероятно е бил опит за сплашване, тъй като е стреляно със стоп-патрони.

Според Тодоров причина за атаките срещу него са били разкриването на 43 вериги за източване на ДДС за 5 млрд. неденоминирани лева. Но през март 2009 г. тогавашният заместник министър на финансите Кирил Желев заяви, че Тошко Тодоров е освободен като директор на НАП-Добрич заради съмнения за участие в източване на ДДС.

След всичко това едва ли Радев ще възложи на Тодоров да съставя служебно правителство.

И остава само Горица Кожарева. По непотвърдена информация в момента тя е в чужбина и едва ли ще приеме с охота възможността да стане служебен премиер.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени