Connect with us

Парламент

ИТН изправиха косите на всички в залата с тези думи, а новите избори са вече факт!

Published

on

Напълно неочаквано тази сутрин от „Дондуков“ 2 обявиха, че президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство на най-малката парламентарно представена група „Има такъв народ“ (ИТН).

Депутатите на Слави Трифонов бяха извикани в президентството точно в 11 часа. Това е и последният шанс да се състави правителство.

След като парламентарната рулетка се извърти президентът трябва да назначи служебно правителство и след това да обяви дата за провеждане на извънредни парламентарни избори, пише Блиц.

Медията припомня, че в последните дни шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че ако получат мандат от Радев ще го върнат веднага, тъй като е по-добре България да отиде на нови парламентарни избори.

Малко след 10 часа депутатите на Слави Трифонов напуснаха залата на Народното събрание (НС) и в 10:55 часа Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев влязоха в сградата на президентството.

С изключителна точност в 11:00 часа те влязоха в залата, където се дава мандатът.

„Все повече се твърди, че 49-о НС е изчерпано, но в тази ситуация аз реших да връча мандатът на вашата група. Да, най-малобройната, но демонстрирала не веднъж ясна и последователна позиция.

Ще връча в реда на построяване папката“ – шеговито заяви Радев и подходи към Вълчев.

„Имате две ясни опции. Първата, ако искате да го задържите, то трябва да се върнете до седмица с кандидат за министър-председател. 

Имате и втора опция – да го върнете още сега. 

Решението е ваше! Заповядайте! – заяви Радев и даде папката на Вълчев.

„Благодарим за доверието. Разбираме трудната ситуация в която ви поставиха с тези промени в Конституцията. 

Радваме се, че тази 9-месечна агония приключва. Ще задържим тази папка…“ – каза той, но бързо допълни: „Само за няколко секунди„.

Чу се смях в залата, а Радев каза: „Тук всички настръхнаха!„.

В крайна сметка Вълчев върна папката на Радев и така и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство се оказа неуспешен. А с това две неща са сигурни – ще има служебен кабинет и извънредни парламентарни избори.

Веднага след традиционното кафе с партиите започвам среща с всички потенциални министри-председатели – днес, утре, а ако се наложи и през почивните дни.

Ще направя всичко възможно процесът за формиране на служебен кабинет да бъде ускорен„, обеща Радев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени