Connect with us

Импийчмънт

Президентът размаза Киро и компания: Късно е за такива молби! След 10 дни ще разберете това

Published

on

Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха. Тесният кръг за предложения за министър-председател се скъсиха днес. Как така изведнъж г-жа Елена Чернева Маркова реши да си подаде оставката? Това попита държавният глава Румен Радев по време на връчването на втория проучвателен мандат на ПП-ДБ.

„И когато това днес бе обявено, аз истински се учудих, че вие не реагирахте, а трябваше да има въпроси – защо, как, какви мотиви, защо вчера и имало ли е натиск. Ако за вас това е нормално, не се изненадвайте от това, че може да получите политически кабинет, който няма да е във ваша полза“, допълни Радев.

Припомняме, че списъкът с възможни служебни премиери намаля, след като стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков поиска да отправи молба към президента пред медиите.

Румен Радев заяви, че вече е късно за такива молби, защото са предприети действия за промяна в Конституцията, но изрази готовност, че ще направи всичко възможно страната да не стигне до конституционна криза

Направихте всичко възможно правомощията на президента да са силно ограничени, не само в състава на служебен кабинет, но и за процеса на определяне на избори. След 10 дни ще разберете това, когато поканя всички партии на консултации, за да се вземе крайно решение. Както сте го написали, така ще го изпълнявам. Разбирам притесненията ви, съчувствам ви, но вие участвахте в този процес“, каза президентът. 

Според Петков промяната в Конституцията и съдебната реформа са били положителни.

„Направихме една промяна, която си струваше. Нека не вкарваме всичко в един куп. Тези 100 милиона са на българските граждани – ако можем да ги спестим, да ги спестим“, каза отново той, с което срещата между държавния глава и ПП-ДБ приключи, предаде Блиц.

Припомняме, че „сглобката“ се разпадна, след като стана ясно, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не могат да стигнат до консенсус с министерските постове. Причина за разрив бяха няколко ключови имена, които едната партия искаше да вкара във властта, а другата категорично отказа.

След няколко дни тежки преговори Мария Габриел заяви, че се отказва от премиерския пост и внесе отказа си в Народното събрание, където депутатите го гласуваха с мнозинство – 226 гласа „за“ и само един „въздържал се“. Малко преди това ген. Атанас Атанасов излезе с декларация, в която прави последно предложение към ГЕРБ да съставят кабинет с мандата, който ПП-ДБ получи. След няколко часа пристигна и отговор от партията на Борисов.

В официално писмо ГЕРБ заявиха, че няма да правят повече опити за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

ДПС, БСП, „Възраждане“ и ИТН вече са заявиха, че ако получат третия проучвателен мандат, той ще бъде върнат веднага.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени