Connect with us

Нюзрум

Министър в оставка бие тревога: Това ще забави промените в съдебния закон

Published

on

Промени в състава на кабинета могат да забавят приемането на поправките в Закона за съдебната власт, част от които са създаването на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет. Това заяви правосъдният министър в оставка Атанас Славов, предаде БНР.

Славов прогнозира, че всякакви промени в правителството могат да забавят или изцяло да прекъснат процеса.

„Което може да доведе до това Народното събрание да не успее в 6-месечния срок да изпълни своя конституционен ангажимент, именно – да приеме новия закон за съдебната власт“, посочи той.

Славов допълни, че поправките са ключови и в тях са отразени всички основни реформаторски идеи, които са били заложени в конституцията и ако те не бъдат припознати, срещу тях трябва да бъдат представени сериозни аргументи.

„Разделянето на двата съвета, промяна в устройството на прокуратурата, деполитизация на избора на членове на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, деполитизация на избора на инспектората към ВСС, всички основни идеи са тук. Това, което трябва да е ясно, тези съвети, които са в момента, не могат да проведат избори за тримата висши ръководители в съдебната система, защото конституцията изрично е изключила тази възможност. Ако бъде внесен закона така, както е планирано втората половина на април, има време парламентът да го приеме. Разбира се, в зависимост от това кога ще са предсрочните парламентарни избори, ако има такива, но време има“, заяви министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени