Connect with us

Гербери

Депутат от ГЕРБ обяви нова дата за избори: Няма да може да хванем 9 юни за избори 2 в 1

Published

on

Как ще завърши процедурата по втория опит за съставяне на правителство в рамките на 49-то Народно събрание, каква ще е съдбата на втория мандат и кои са възможните дати за избори Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев.

Г-н Балачев, в декларация от трибуната на парламента ген. Атанасов от ПП-ДБ даде срок на ГЕРБ-СДС до връчването на втория мандат от президента да отговорят дали ще излъчат премиер на бъдещия кабинет, как гледате на това поредно условие от представителите на ПП, ДБ и ДСБ?

Това са празни приказки. Процедурата е много ясно разписана в Конституцията. Президентът ще реши кога ще връчи втория мандат. Това може да стане още в утрешния ден. Те имат две възможности – едната е да върнат папката, а другата е да се опитат да го използват.

Точно това се опитват да направят, май, ако се вярва на декларираното от ген. Атанасов?

Ако се опитат да използват втория мандат, ще забавят процедурата със седем дни. На седмия ден трябва да върнат или празна папка, или пълна. Ако върнат папка с проекто кабинет, ще трябва да гласуваме отново това, което предлагат. Това на 100% вероятно няма да мине, защото ние сме твърдо на позиция, че няма да подкрепим втори мандат.

Така ще стигнем до третия мандат, за който останалите партии в НС декларират, че ще върнат, имате ли съмнения в това?

За да се изпълни процедурата, когато президентът реши, ще връчи третия мандат. На кого ще го връчи, не е ясно. Декларациите на БСП и ДПС, които биха били възможни получатели на третия мандат, са, че категорично няма да правят правителство.

Кога според вас е вероятно да отидем на избори?

Тук проблемът е, че няма да може да хванем датата 9 юни за избори 2 в 1, което предполага, че най-вероятно ще се отиде към 23 юни. Ще се загубят около 200 млн.лв. отново, така че много въпроси има, които ще бъдат поставени.

Забавянето идва, ако тръгнат ПП-ДБ да изпълняват втория мандат, така ли?

Технологично няма как да стане.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени