Connect with us

Fake Harvard

Диана Дамянова размаха пръст на ПП: Сбъркахте с алчността! Да се опитваш да измамиш Борисов е глупаво

Published

on

„Да се опитваш да измамиш Бойко Борисов ми изглежда толкова глупаво, като имаш съмнения изобщо не опитвай. Тези хора не могат да бъдат измамени по този начин, те трябва да получат някаква гаранция – да си дадат взаимно прошка, да загърбят миналото и да си обещаят, че оттук нататък ще си държат устите затворени и ще управляват заедно. И тъй като не могат и продължават да се наказват заради миналото, ще се отиде на варианта „избори до дупка“, коментира в интервю за „24 часа“ PR експерта Диана Дамянова.

По думите ѝ ПП-ДБ сбъркаха с алчността в разговора

„Така вместо да се променят 50% от хората в службите, в регулаторите, в съдебната система, те избраха да променят 0%, защото не могат да променят 100%. Така се връщаме на точка 1 – да се опитат да загърбят миналото или да не се опитват и да се върви към избори. Не може да си в парламент, където всички са ти казали, че няма да участват с теб във властта, може би без Радостин Стойчев, и ти да продължаваш… поиграха си с нервите на хората“.

Дамянова прогнозира низходящ тренд за ПП, те са в ситуация lose-lose вместо win-win (резултатите от почти всички двустранни преговори могат да се категоризират като печелят-губят, губят-губят и печелят-печелят – бел. ред.).

„В политиката не може да се вземат решения на парче. Когато се започват преговори, се поставя цел – какво искаме? След това, ако го получим, ще поискаме това. Ако не го получим – ще реагираме еди-как си. Това се нарича стратегическо планиране, а в случая всичко това е сведено до нула. И понеже този процес отсъства, той се замества с говорене във всички посоки. За съжаление, такъв им е сленгът – като на българската политическа класа, която е под нивото на българския народ. Затова все по-малко и по-малко хора гласуват, защото българската политика е стигнала до най-ниското възможно ниво в скалата с оценки на народа. Безспорен факт е, че свестните и интелигентни хора не желаят да се занимават с политика.

Така че ПП-ДБ имат един ход – да кажат, че не могат да сформират правителство, че трябва да ликвидират бързо кризата и затова вземат мандата и незабавно го връщат“, заяви експертът.

Бойко Борисов има страгетия да се впише в новата политическа реалност и според Дамянова е готов да съдейства за нейното подобряване, но при условие че оттук нататък не го закачат за миналото. „Това е единствената възможна стратегия, която Борисов би могъл да има. Затова игра ход с Мария Габриел за премиер, която е добре приета в Брюксел, и вместо тези няколко политически сили да изберат да проведат 50% реформи пред 0%, те решиха да идат на избори“. „Почти всички, които следят политиката, обсъждат, че такова ниско ниво на комуникация, с обиди, включително срещу жени, никога не е имало, дори през 90-те.

През 90-те имаше хора от потомствени политически семейства и те независимо от коя политическа сила бяха, винаги намираха как да общуват помежду си. От много време в политиката у нас влизат – аз ги наричам случайници, без елементарна политическа култура. Те нямат представа, че България има история, която е започнала много преди 1990 г., но те не се опитват и да научат нищо“, обясни PR експертът.

„Новият Пеевски“ за разлика от другите се държи улегнало и последователно, стратегията му е ДПС да влезе легитимно във властта, обясни още Дамянова.

„През 2021 г. не се оправдаха очакванията на гражданите – не защото момчетата, които дойдоха, бяха лоши, а защото очакванията на хората бяха да бъде изместен Борисов и да се върви напред. Оказа се, че не става. Не можеш да накажеш Борисов, като се бориш с него. Но можеш да се договориш с него и да се правят малки крачки, за да се постигне някакво подобрение“, категорична беше тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени