Connect with us

Нюзрум

Знаково лице излезе от „Дондуков“ 2 и обяви какво е подписал

Published

on

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев проведе среща с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. Причината – шефът на БНБ е сред имената, между които държавният глава може да избира за нов служебен премиер, пише Блиц.

Медията припомня, че по-рано в президентството се яви и председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков.

„Мисля, че това е едно от нещата, които успяхме да постигнем след 2015 година. Една здравословна дистанция между централната банка и политическите сили“, заяви Димитър Радев на излизане от президентството.

„Мисля, че не трябва да се допуска едно такова вмешателство“ – категорично заяви той и поясни: 

„Има и други причини това да не се определи като добра идея.

Малко се говори, но това противоречи на европейското законодателство. Категорични са – не могат да се съвместяват тези длъжности“.

Димитър Радев разкри, че е подписал етичен кодекс и там се посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е било участие в политически процес.

Нека процесът да завърши“ – така той отговори на въпрос дали все пак ще приеме поканата, ако президентът Радев му предложи да стане служебен премиер.

По думите му това се отнася до голяма степен и за неговите заместници, които също са сред имената, между който Радев може да избира за временен министър-председател.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени